Criza financiara isi arata coltii in Romania: rate mai mari cu pana la 50%


Ultimul update: Sambata 07 Iulie 2012 06:01
Data publicarii: Luni 20 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Unele banci nu mai acorda credite, ca sa se puna la adapost de anumite riscuri. Altele, in schimb, au marit ratele la imprumuturile in lei, cu pana la 50%. Guvernatorul BNR ii avertizeaza insa pe bancheri ca in ritmul acesta isi vor pierde clientii.


Guvernatorul ii asigura pe romani ca dobanzile la care se imprumuta bancile si in functie de care se calculeaza rata la creditele in lei vor scadea in curand de la valorile foarte mari din prezent.

Au fost elemente de incertitudine. Ele se vor calma si bineinteles ca bancile vor relua creditarea.
Mugur Isarescu - Guvernator BNR
Banca Nationala a propus bancherilor sa introduca in contracte niste criterii clare in functie de care dobanda la un credit poate varia. Daca acestea vor fi aplicate in conditiile de fata, dobanda de baza la un credit in lei ar trebui sa fie intre 6 si 14%, potrivit guvernatorului.

Daca acum cateva luni aruncau cu bani, acum bancherii sufla si in iaurt,cand vine vorba despre imprumuturi. Saptamana trecuta unii dintre ei si-au anuntat clientii ca nu mai acorda credite temporar.

Cei care acorda oficial imprumuturi fie le-au scumpit exagerat, fie le dau foarte greu. A crescut in special rata la creditele in lei, deoarece dobanda la care bancile se imprumuta intre ele a explodat in ultimele doua saptamani.

Bancile nu incalca nicio lege daca majoreaza dobanzile, o recunoaste pana si guvernatorul. Le atrage insa atentia ca vor avea de suferit daca ii vor pune pe clienti sa plateasca pentru greselile lor.

Isarescu spune si ca dobanzile de pe piata interbancara se vor reduce treptat .


VIDEO PROTVPLUS.RO