Dobanzile la credite au sarit in aer!


Ultimul update: Duminica 11 Martie 2012 20:15
Data publicarii: Marti 21 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

In ciuda avertismentului dat de BNR, exista in momentul de fata banci care percep costuri de pana la 35% din valoarea imprumutului, daca vorbim despre unul in lei. Acelasi lucru se intampla si la creditele in euro.

Foarte multe persoane se plang ca au primit notificari de la banca prin care erau instiintate ca rata a crescut si cu 50%. Majoritatea bancilor au crescut serios in ultimele doua saptamani dobanzile la credite.

Acum doua luni va puteati lua un credit in lei cu o dobanda anuala efectiva de aproximativ 21%. Azi, pentru acelasi credit, platiti o dobanda de peste 34%. Povestea se repeta si la credite in euro , unde in unele cazuri DAE se aproprie de 25%.

Bancherii arata cu degetul spre piata interbancara, locul de unde isi iau bani pentru a acorda credite. Acolo, dobanzile la imprumuturile dintre banci au ajuns astazi intre 45 si 53%.

Banca Nationala ne asigura insa ca aceasta situatie este temporara si ca dobanzile la credite nu ar trebui sa ramana la nivelul actual. De exemplu, pentru un credit de nevoi personale fara garantie in valoare de 10.000 de lei, luat pe o perioada de 10 ani, dobanzile ajung pana la 34% in unele cazuri. Astfel dobanda a crescut cu jumatate de la o luna la alta.

Acelasi lucru se constata si in cazul creditelor in euro, unde dobanda medie anuala pentru cele de nevoi personale este de 21% si in unele cazuri se aproprie de 25%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a atras atentia luni bancherilor ca isi vor pierde clientii daca vor transfera toate costurile lor asupra acestora.

Tags: dobanzi, credite, euro, bnr,

VIDEO PROTVPLUS.RO