Povestea "Primei Case", caramida cu caramida

Credite ipotecare

Aflati istoria neromantata a programului "Prima Casa", inca dinainte de lansare si pana in zilele noastre.


In luna mai a anului trecut, Guvernul aproba programul Prima Casa, adresat celor care nu au avut o locuinta sau un credit ipotecar pe numele lor. Statul urma sa garanteze imprumuturile luate de acestia in limita a 60.000 de euro.

Desi au catalogat masura drept una binevenita, bancherii au avertizat sa nu ne asteptam la minuni, deoarece clientii pot obtine un imprumut tot daca demonstreaza ca pot plati ratele.

Garantia statului va reduce riscurile si asta ar putea duce si la scaderea dobanzilor la creditele ipotecare, spuneau atunci bancherii. Ei au respins insa categoric ideea creditelor cu avans zero, pentru ca in acest caz clientul nu ar avea nimic de pierdut, daca nu-si va mai plati ratele.

La jumatatea anului trecut, programul "Prima Casa" incepea sa prinda contur. Bancile si-au dat acordul sa nu perceapa un avans mai mare de 5% si sa reduca dobanzile. In plus, doritori erau anuntati ca vor beneficia si de un TVA redus la 5%.

Citește și
prima casa
Se redecoreaza "Prima Casa"!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In schimb, la inceput, dezvoltatorii imobiliari strambau din nas cand auzeau de programul Prima Casa: "Nu avem apartamente de 60.000 de euro la vanzare", spuneau ei.

Chiar si presedintele Traian Basescu s-a implicat in lansarea programului Prima Casa, cerand personal dobanzi de 5%.

Si pentru ca romanul este inventiv si stie sa speculeze in favoarea lui orice situatie, proprietarii apartamentelor vechi au marit preturile cu 10-15%, inca dinainte ca Executivul sa definitiveze programul "Prima Casa". I-au urmat in scurt timp de la lansare si dezvoltatorii imobiliari.

Initial, 18 banci s-au inscris pe lista, anuntand ca au pregatite peste 1,4 miliarde de euro pentru programul "Prima casa" - o despasire cu 40% a garantiilor pregatite de stat.

Pe 8 iulie 2009, doi tineri casatoriti au spart gheata. Cu banii primiti de la banca, ei au devenit proprietarii unui apartament din cartierul bucurestean Colentina. Locuinta a costat mai putin de 60.000 de euro.

La o saptamana de la lansare, numarul creditelor acordate in cadrul programului "Prima Casa" nu depasea cifra de 15.

La nici o doua saptamani distanta de la primul credit acordat, "Prima Casa" incepea sa scartaie. Sase banci nu semnasera conventiile cu Guvernul, iar una s-a retras oficial din program.

La sfarsitul lui august 2008, expertii in imobiliare anuntau esecul "Primei Case" - desi autoritatile sperau sa vanda cat mai multe apartamente noi, romanii s-au aratat interesat tot de cele vechi, pentru ca doar pe acestea si le permit.

La scurt timp, "Prima Casa" devenea "Prima Farsa" pentru sute de romani, care stateau cu dosarele blocate si reiscau sa piarda mii de euro dati in avans dezvoltatorilor imobiliari. Asta pentru ca apropbarea unei cereri dura mai bine de o luna, desi autoritatile promiteau ca termenul nu va depasi o saptamana.

In ultima luna a lui 2009, adica la cinci luni de la demararea programului, "Prima Casa" insemna acasa pentru 10.000 de romani care si-au cumparat o locuinta cu un credit garantat de stat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vladescu: Programul
Vladescu: Programul "Prima Casa" va fi prelungit miercuri

Programul "Prima Casa" va fi prelungit, incepand de miercuri, astfel incat persoanele care au precontracte sa poata contracta imprumutul, urmand ca sistemul sa fie extins in cursul lunii februarie, a declarat ministrul Finantelor Publice.

Se redecoreaza
Se redecoreaza "Prima Casa"!

"Prima casa" a inghetat bine de tot desi ianuarie n-a adus vreun ger puternic. Fondul de Garantare a Creditelor nu mai primeste de la bancile comerciale niciun dosar de imprumut.

"Prima Casa", blocata in 2010. Mii de solicitanti risca sa piarda avansul

Circa 11.000 de romani si-au luat sau sunt pe cale sa obtina ultimele avize pentru a-si lua o locuinta prin programul "Prima Casa". Momentan, insa, nu se stie daca Guvernul va aproba continuarea lui

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.