Povestea "Primei Case", caramida cu caramida
Aflati istoria neromantata a programului "Prima Casa", inca dinainte de lansare si pana in zilele noastre.
In luna mai a anului trecut, Guvernul aproba programul Prima Casa, adresat celor care nu au avut o locuinta sau un credit ipotecar pe numele lor. Statul urma sa garanteze imprumuturile luate de acestia in limita a 60.000 de euro.
Desi au catalogat masura drept una binevenita, bancherii au avertizat sa nu ne asteptam la minuni, deoarece clientii pot obtine un imprumut tot daca demonstreaza ca pot plati ratele.
Garantia statului va reduce riscurile si asta ar putea duce si la scaderea dobanzilor la creditele ipotecare, spuneau atunci bancherii. Ei au respins insa categoric ideea creditelor cu avans zero, pentru ca in acest caz clientul nu ar avea nimic de pierdut, daca nu-si va mai plati ratele.
La jumatatea anului trecut, programul "Prima Casa" incepea sa prinda contur. Bancile si-au dat acordul sa nu perceapa un avans mai mare de 5% si sa reduca dobanzile. In plus, doritori erau anuntati ca vor beneficia si de un TVA redus la 5%.
In schimb, la inceput, dezvoltatorii imobiliari strambau din nas cand auzeau de programul Prima Casa: "Nu avem apartamente de 60.000 de euro la vanzare", spuneau ei.
Chiar si presedintele Traian Basescu s-a implicat in lansarea programului Prima Casa, cerand personal dobanzi de 5%.
Si pentru ca romanul este inventiv si stie sa speculeze in favoarea lui orice situatie, proprietarii apartamentelor vechi au marit preturile cu 10-15%, inca dinainte ca Executivul sa definitiveze programul "Prima Casa". I-au urmat in scurt timp de la lansare si dezvoltatorii imobiliari.
Initial, 18 banci s-au inscris pe lista, anuntand ca au pregatite peste 1,4 miliarde de euro pentru programul "Prima casa" - o despasire cu 40% a garantiilor pregatite de stat.
Pe 8 iulie 2009, doi tineri casatoriti au spart gheata. Cu banii primiti de la banca, ei au devenit proprietarii unui apartament din cartierul bucurestean Colentina. Locuinta a costat mai putin de 60.000 de euro.
La o saptamana de la lansare, numarul creditelor acordate in cadrul programului "Prima Casa" nu depasea cifra de 15.
La nici o doua saptamani distanta de la primul credit acordat, "Prima Casa" incepea sa scartaie. Sase banci nu semnasera conventiile cu Guvernul, iar una s-a retras oficial din program.
La sfarsitul lui august 2008, expertii in imobiliare anuntau esecul "Primei Case" - desi autoritatile sperau sa vanda cat mai multe apartamente noi, romanii s-au aratat interesat tot de cele vechi, pentru ca doar pe acestea si le permit.
La scurt timp, "Prima Casa" devenea "Prima Farsa" pentru sute de romani, care stateau cu dosarele blocate si reiscau sa piarda mii de euro dati in avans dezvoltatorilor imobiliari. Asta pentru ca apropbarea unei cereri dura mai bine de o luna, desi autoritatile promiteau ca termenul nu va depasi o saptamana.
In ultima luna a lui 2009, adica la cinci luni de la demararea programului, "Prima Casa" insemna acasa pentru 10.000 de romani care si-au cumparat o locuinta cu un credit garantat de stat.