"Prima Casa": insusi Traian Basescu a cerut dobanzi de 5%!

Ultima actualizare: 29-10-2012 01:20

S-a vorbit pe un ton ridicat duminica la Palatul Victoria, unde seful statului in carne si oase a cerut dobanzi de 5%. Nu mai mari in cazul bancilor, care s-au aratat interesate sa participe la programul Prima Casa.


Cei care doresc sa intre in programul "Prima Casa", dar isi doresc un imobil mai scump decat limita maxima garantata de stat, respectiv 60.000 de euro, vor plati 5%, adica suma de 3.000 de euro, plus diferenta pana la costul total al casei achizitionate. De pilda, pentru un apartament de 100.000 de euro, avansul va fi de 43.000 de euro.

La imprumuturile in euro dobanzile vor fi de cel mult 5,28%, iar la cele in lei nu vor depasi 13%. In aceste conditii, pentru un credit de 50.000 de euro, venitul minim necesar ar scadea de la 860 la 560 de euro lunar. Iar pentru un imprumut de 60.000 de euro venitul minim cerut este de aproximativ 700 de euro.

Avantajul programului "Prima Casa", spun premierul Emil Boc si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, este acela ca dobanda platita pentru un credit de 50.000 de euro va fi de aproximativ 40.000 de euro, in timp ce pana acum ea era de circa 80.000 de euro pentru aceeasi suma imprumutata. Bancile nu vor iesi in pierdere, dat fiind ca riscul creditarii nu va mai cadea pe umerii lor, ci pe ai Executivului. Statul va trece la executarea silita a locuintelor daca intarzierile la plata ratelor vor depasi 90 de zile.

Romanii care doresc sa se inscrie in programul "Prima Casa" vor da o declaratie pe propria raspundere in fata notarului ca nu au fost pana acum (co)proprietarii niciunui imobil. De asemenea, acestia nu vor putea instraina casa achizitionata astfel timp de 5 ani. Beneficiarii programului sunt obligati sa-si asigure locuintele pe toate durata creditului, care va fi de maximum 30 de ani.

Bancile au la dispozitie 7 zile din momentul publicarii datelor referitoare la "Prima Casa" in Monitorul Oficial ca sa-si depuna ofertele de creditare. Premierul Emil Boc este increzator ca va exista si o competitie intre institutiile financiare, dat fiind ca numai bancile care vor veni cu cele mai mici dobanzi vor fi alese sa participe la acest program.

Guvernul spera ca masurile sa devina un stimulent social, dar si unul economic, care sa duca la deblocarea pietei imobiliare si sa reprezinte un impuls pozitiv pentru dezvoltatori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 22

47:54
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!