O casa, un vis tot mai indepartat pentru romani
Costul creditelor imobiliare a crescut semnificativ, in ultimele luni. Astfel, sunt cazuri in care la sfarsitul perioadei de creditare clientul va da inapoi bancii o suma chiar si de sapte ori mai mare decat cea luata initial.
In ultimele trei luni, dobanzile au crescut atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro. Dobanda medie la creditele ipotecare in euro a ajuns de la 9% in august, la 11% in luna octombrie. La creditele in lei, in august dobanda medie era de 14%, acum aceasta a ajuns la 18%.
Altfel spus, daca in urma cu un an pentru un credit ipotecar suma rambursata bancii era de doua sau trei ori mai mare decat cea imprumutata, in prezent dam inapoi chiar si de cinci ori mai mult decat am imprumutat intial, iar in cazuri extreme si de sapte ori mai mult.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In aceste conditii, nu este de mirare ca piata imobiliara a intrat in impas. Creditele pentru locuinte se obtin foarte greu si se platesc si mai greu.
Bancherii dau vina pe noile norme impuse de BNR, dar si pe costul ridicat al finantarii, pe care bancile romanesti trebuie sa il suporte cand imprumuta euro din strainatate.
Potrivit ultimelor date, la sfarsitul lunii septembrie romanii aveau credite ipotecare in valoare de peste 19 miliarde de lei.