Preturile au crescut in 2010 cel mai mult din ultimii cinci ani

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Institutul de Statistica a confirmat ceea ce am simtit toti pe portofelul nostru: tarifele au explodat, pur si simplu, anul trecut. Luam drept exemplu cazul cartofului, care s-a scumpit cu aproape 50%.

Rata inflatiei a ajuns anul trecut la un nivel record de 8%. Au fost insa marfuri si servicii care s-au scumpit mult mai mult in ultimele 12 luni.

Scumpiri de peste 10% s-au inregistrat si la legume si fructe si ulei.

Scumpiri mari au fost si la energie termica, canalizare sau bilete CFR.

O categorie aparte sunt carburantii, care numai in ultima luna, decembrie, s-au scumpit cu 3%, aproape cat era tinta de inflatie pentru tot anul.

Citește și
inflatie
Romania, pe primul loc in UE dupa inflatia anuala din octombrie, de 7,9%
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Specialistii spun ca, in cele mai multe cazuri, majorarile de pret sunt puse pe seama intelegerilor dintre producatori. Asta face ca multe produse importate sunt mai ieftine decat cele romanesti.

Chiar daca vi se pare de necrezut, aflati ca orezul, faina sau laptele aduse din Ungaria se vand in Romania la preturi mult mai mici decat produsele autohtone. Desi pe importatori ii costa mai mult transportul, tot ajung sa vanda mai ieftin decat producatorii romani.

"Comercializam mai multe produse aduse din Ungaria, acestea fiind mai ieftine decat cele romanesti, pentru ca pretul de productie din tara vecina este mai mic decat la noi", explica Anca Coroban, sef magazin.

Lucru de neinteles, daca, de exemplu, in cazul laptelui, fabricile cumpara materia prima la cel mai mic din Europa. Laptele se scumpeste insa de patru ori pana la raft, depasind tari ca Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria. La noi pretul e aproape dublu fata de polonezi si cu 50% mai scump ca in Cehia sau Ungaria.

Si asta pentru ca laptele care pleaca de la fermier isi dubleaza pretul la procesator, iar de aici pana in supermarket se mai adauga costurile de intermediere.

Acelasi lucru se intampla si cu pretul oualor care se dubleaza pana ajung in magazin. Cartofii isi majoreaza pretul in acelasi fel, principala scuza fiind costul de transport.

Pe langa cartof, in topul scumpirilor la alimente stau legumele si conservele din legume, care s-au scumpit cu peste 22%.

N-am cumparat nici uleiul, fructele, painea sau mierea de albine la preturi neschimbate.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie. Astfel, avansul inflatiei a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor.

Conform Institutului National de Statistica, citat de Mediafax, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), care au ponderi mari in cosul utilizat de INS.

De altfel, preturile mari ale combustibililor din Romania i-au atras atentia si lui Emil Boc. Premierul a cerut Consiliului Concurentei si Fiscului sa verifice afacerile petrolistilor care activeaza pe piata din Romania.

De asemenea, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS.

Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

In categoria marfurilor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%.

Pe partea serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Mai multe detalii si pe Mediafax

Ce este inflatia

Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice.

In consecinta, avem inflatie atunci cand cu un leu se poate cumpara mai putin anul aceasta, decat puteam sa achizitionam anul trecut.

De ce este atat de important sa tintim inflatia

Pentru ca acest indice este unul dintre criteriile fixate in acordul cu FMI si, de asemenea, o inflatie mica si stabila este unul dintre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru adoptarea monedei euro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A crescut inflatia! Vezi ce s-a scumpit cel mai mult in noiembrie
A crescut inflatia! Vezi ce s-a scumpit cel mai mult in noiembrie

UPDATE: Exista alimente care s-au scumpit intr-o luna cat altele intr-un an. Vorbim aici, in primul rand, despre "mancarea saracului": cartofii, pe care dam acum cu 37% mai mult decat in decembrie trecut, dar si despre oua.

Romania, pe primul loc in UE dupa inflatia anuala din octombrie, de 7,9%
Romania, pe primul loc in UE dupa inflatia anuala din octombrie, de 7,9%

Asta in comparatie cu perioada similara din 2009, nivelul fiind de 3,4 ori peste avansul mediu din UE si semnificativ mai mare decat cel al urmatoarelor doua locuri, potrivit Eurostat.

Inflatie de aproape 8% in octombrie. Maximul istoric al ultimilor 2 ani
Inflatie de aproape 8% in octombrie. Maximul istoric al ultimilor 2 ani

UPDATE: Preturile au explodat in ultimul an si au dus la o inflatie record, de aproape 8%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat luna trecuta la produsele alimentare, in special la legume, ulei si oua.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.