Maxim istoric! 1 euro = 4,3025 lei


Ultimul update: Joi 22 Martie 2012 03:57
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Leul pare ca a capitulat marti, in fata monedei europene si din pacate pentru noi toti, este vorba despre un nou curs istoric. Unul de peste 4,3 lei, pentru un euro, la oficial.


Situatia este mult mai albastra la casele de schimb, unde moneda europeana sa vindea cu peste 4,4 lei.

Moneda nationala a pierdut marti la cursul oficial peste 1 ban. Mai rau a fost insa pe piata interbancara, unde dupa ora 13.00, cursul a urcat si pana la 4,35 lei pentru un euro.
 
Specialistii spun ca se putea si mai rau de atat si ca, de fapt, Banca Nationala a intervenit in repetate randuri, marti, cat si zilele trecute, pentru a da o mana de ajutor leului.
 
Chiar si asa, leul cade, pentru ca investitorii straini nu mai privesc cu ochi buni economiile din zona. Si nu-i de mirare, daca tinem cont ca estimarile de crestere economica pentru 2009 se reduc de la o zi la alta.
 
In plus, leul este tras in jos si de deficitul bugetar foarte mare, dar si de faptul ca Executivul nu a prezentat inca bugetul pe anul curent. 

Asadar, avem un nou varf pentru cursul euro, in conditiile in care moneda nationala a inceput prost 2009. Astfel, de la inceputul anului, leul a pierdut aproape 30 de bani fata de euro. Totusi, oficialii BNR spun ca mai devreme sau mai tarziu, lucrurile se vor schimba si, la fel de usor cum a urcat, cursul va si cobori.

Specialistii din Comisia Nationala de Prognoza nu sunt de acord insa. Potrivit datelor publicate luni, cursul se va duce tot mai sus, fara sa se si intoarca. Cel putin pana in 2013. Asta chiar daca in octombrie, tot ei spuneau exact pe dos. Si anume ca in urmatorii 5 ani, leul se va aprecia continuu, pana la un curs mediu de 3,3 lei pentru un euro.

Romanii care au tinut cont de estimarile din octombrie se iau acum cu mainile de cap. Daca atunci, pentru un credit de 10.000 de euro luat pe 5 ani, ar fi dat bancii la sfarsitul perioadei 56.000 de lei, dupa noile date, in 2013 ar trebui sa returneze aproape 69.000 de lei. Cu peste 20% mai mult.

Nu disperati insa. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca datele Comisiei Nationale de Prognoza sunt gresite si ca leul nu are cum sa piarda 5 ani la rand.

Potrivit uneia dintre cele mai mari banci de pe piata, 2009 se va termina cu un curs de 3,8 lei pentru un euro. 

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a vorbit luni seara, la videochatul stirileprotv.ro, despre
evolutia leului, dar si despre credite.

Tags: curs valutar, euro,

A. Vasilescu: O depreciere abrupta a leului nu ar trebui sa ne sperie
4 lei =1 euro! Acesta va fi cursul mediu in 2009, potrivit prognozelor
Basescu: Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI
VIDEO PROTVPLUS.RO