Romania e tara evaziunii fiscale: cum trisezi statul cu... bricheta

Ultima actualizare: 12-04-2012 05:22

Nu ne ajung banii nici pentru pensii si nici pentru salarii, dar ni se scurg printre degete miliarde si miliarde de euro. Evaziunea fiscala capata o amploare alarmanta in Romania.

Inclusiv taximetristii au inventat metode eficiente, cu care reusesc sa stearga din memoria aparatului de taxat sumele incasate.

Un sofer a acceptat sa ne arate cum sterge de obicei din memoria aparatului ultima suma incasata. Explicatia: aparatul este "curentat" cu un dispozitiv improvizat dintr-o bricheta. Din cauza socului se opreste cateva momente, iar cand incepe sa functioneze nu mai "tine minte" cursa.

Soferii spun ca ei nu ar vrea sa faca astfel de manevre, dar le cer patronii acest lucru, pentru a nu plati impozite.

Numai de la o singura masina, patronii castiga lunar cam 3.000 de lei.

Si daca aceasta metoda este ascunsa de ochii lumii, in cartierul Colentina din Bucuresti evaziunea se face in vazul tuturor. Pe marginea drumului sunt tinere care vand facturi in alb. O factura costa 20 de lei, iar vanzatorii fac rost de oricate, bani sa ai. 

Estimarile oficiale arata ca evaziunea fiscala a ajuns la 20 de procente din Produsul Intern Brut, cam 25 de miliarde de euro. Banii ne-ar ajunge sa platim pensiile mai bine de doi ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO