La ce mai foloseste RCA-ul? Asiguratorii abia mai platesc pagubele
Asigurarea obligatorie care ne garanta ca in cazul unui accident nu trebuie sa scoatem bani din buzunar isi pierde sensul. Toti mai multi automobilisti se plang ca trebuie sa achite reparatiile, pentru ca firmele de asigurari nu vor sa acopere daunele.
Masina in care se afla Maria Dumitrescu a fost lovita de un alt autoturism. Ceea ce parea doar o formalitate intre doi soferi s-a transformat intr-o asteptare costisitoare.
Firma la care vinovatul avea asigurare RCA i-a raspuns pagubitei ca ii aproba reparatii de 1.800 de lei, desi costurile sunt de patru ori mai mari. "Suma se ridica la 70 de milioane lei vechi, adica 7.000 de lei. Nu stiu daca toate aceste taxe folosesc la ceva, pentru ca atunci cand ai nevoie si te lovesti de ele, niciodata nu te ajuta la nimic.", spune Maria Dumistrescu.
Asiguratorul este de parere ca accidentul s-a produs in alte circumstante decat cele declarate si ca se incearca o fraudare a societatii. Cu toate acestea, legea il obliga sa plateasca despagubirea integral.
Mona Cucu, director asigurari obligatorii CSA: "Trebuie sa despagubeasca conform documentelor existente in dosarul de dauna si a dovezilor depuse acolo de persoana pagubita. Se poate sa obligam societatea la plata ... sunt sanctiuni aplicate."
Veniturile companiilor de asigurari au inceput sa scada, iar asta ar putea sa explice de ce agentii refuza des atat politele RCA, cat si pe cele tip CASCO.
Situatia tinde insa sa devina grava. Reclamatiile asiguratilor trimise catre CSA au crescut de la 1900 in 2008 la 6.000 anul trecut.