Isarescu sustine ca scumpirea benzinei nu mai are legatura cu dolarul
Dolarul s-a ieftinit cu 7% anul acesta iar benzina s-a scumpit de 6 ori. Guvernatorul BNR spune ca nu mai exista legatura intre cursul de schimb si preturile carburantilor. Isarescu prevede o cotatie de 80 de dolari pe barilul de petrol.
Pretul barilului de petrol va ajunge la 80 de dolari/baril?
Isarescu a explicat ca cele mai multe presiuni asupra inflatiei vin dinspre preturile alimentelor, unde Romania are potential, dar nu l-a fructificat, si dinspre cotatiile petrolului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Bineinteles ca o crestere in continuare a pretului la petrol va duce la presiuni inflationiste suplimentare. Mizez pe faptul ca Arabia Saudita are capacitati excedentare de trei ori mai mari decat ale Libiei si ca le va pune in functiune.
Exista, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotatiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari daca acesta se va dovedi pretul de echilibru", a spus Isarescu la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului care are loc la Bucuresti.
Scumpirea benzinei nu are legatura cu dolarul
Motivatia majorarii pretului la combustibili din cauza cursului a disparut, pentru ca de la inceputul anului leul s-a apreciat cu 7% in raport cu dolarul. In acelasi timp, companiile petroliere din Romania au scumpit carburantii de 6 ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.
Citeste: Pretul benzinei bate recordul. Mai are 1 ban pana la 6 lei/litru
Inflatia ar trebui sa fie de 3 % (±1 puncte procentuale)
"Nu pot spune ca BNR este optimista. Inflatia este o boala extrem de perfida, dar trebuie s-o tinem sub control. (...) Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%", a declarat miercuri Isarescu.
Ce este inflatia
Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele cresc, altele scad.
Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice.
In consecinta, avem inflatie atunci cand cu un leu se poate cumpara mai putin luna aceasta (anul acesta) decat puteam sa achizitionam luna trecuta (anul trecut).