Pretul benzinei bate recordul. Mai are 1 ban pana la 6 lei/litru
UPDATE: Inca o majorare a pretului carburantilor urca valoarea unui litru de benzina din cel mai scump sortiment la 6 lei in statiile peco. Cotatiile oficiale au fost majorate astazi de grupul Petrom OMV, pentru a 4 oara in ultimele doua saptamani.
Cele patru sortimente de benzina comercializate de OMV Petrom au preturi cuprinse intre 5,16 lei si 5,96 de lei pe litru.
Motorinele produse de compania petroliera pot fi achizitionate la preturi care variaza intre 5,15 lei si 5,63 de lei pe litru.
Benzina
Premium Fara Plumb 95 - 5,16 lei
Top Premium fara plumb 99+ - 5,54 lei
OMV Carrera 95 - 5,30 lei
OMV Carrera 100 - 5,96 lei
Motorina
Top Euro Diesel 5 / Top Nordic Diesel - 5,29 lei
OMV Sprint Diesel - 5,31 lei
Euro Diesel 5 - 5,15 lei
OMV Alpin Diesel - 5,63 lei
Acestea sunt insa preturile de referinta, pe care fiecare benzinarie in parte le poate scumpi sau reduce cu 5%, in functie de cativa indicatori zonali.
Cele mai multe statii au afisat insa 5,99 lei la sortimentul cel mai scump de benzina, evitand sa expuna pretul de 6 lei, acesta fiind considerat un prag psihologic.
Preturile carburantilor LukOil
EUROLUK 95 - 5.22 lei
ECTO 98 - 5.70 lei
EURO L DIESEL - 5.25 lei
ECTO SUPER DIESEL - 5.57 lei
GPL AUTO - 2.83 lei
Preturile carburantilor Rompetrol au fost majorate cel mai recent pe 3 martie
EFIX Benzina 95 - 5.21lei
Benzina ALTO 101 - 5.88 lei
EFIX Diesel - 5.26 lei
Diesel ALTO 55 - 5.55 lei
Ultima majorare a avut loc pe 1 martie, cand carburantii au fost scumpiti cu pana la 8 bani pe litru, ca urmare a cresterii accizelor, dupa eliminarea din Codul Fiscal a unei facilitati pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.
Inainte de acesta crestere au avut loc alte doua scumpiri, cu pana la 9, respectiv 6 bani pe litru, operate succesiv de toate marile companii petroliere de pe piata la sfarsitul lunii februarie.
In 2010 companiile de profil care activeaza in Romania au majorat pretul motorinei in medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%, potrivit datelor INS.
Emil Boc: Cresterea pretului la carburanti este un efect prost al cedarii rezervelor de petrol ale tarii
"Cum sa comentez ? Prost, pentru ca asta inseamna sa nu ai sub control rezervele petroliere ale tarii si sa inchei contract cu Petrom asa cum a incheiat altcineva in 2004, nu vreau acuma sa fac atacuri politice.
Asta inseamna sa cedezi rezervele petroliere ale tarii, asta inseamna sa stabilesti printr-un contract pana in 2014 ca nu poti sa intervii pe redevente, asta inseamna sa faci contracte in defavoarea statului, ca acum sa utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurentei, pentru a verifica daca aceste lucruri au o sustinere reala sau nu.
Evident ca voi continua analizele impreuna cu Consiliul Concurentei si ANAF", a spus Boc.
De la inceputul anului carburantii s-au scumpit de 6 ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (ontrolata de grupul austriac de petrol si gaze OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).
In acest moment, in Europa avem printre cele mai mici preturi la carburanti, insa raportate la puterea de cuparare a unui salariu mediu scumpirile de la noi sunt foarte mari, potrivit energy.eu.
De data aceasta compania petroliera nu a mai justificat modificarile de pret, lasand de inteles ca la baza lor au stat cotatiile internationale ale petrolului.
Din aceasta cauza preturile bat recordurile in toate tarile, din Europa pana in California, scrie Bloomberg citat de Mediafax.
Britanicii reduc numarul calatoriilor, al vizitelor la cinematograf si al drumurilor la cumparaturi, in conditiile in care pretul benzinei a depasit 130,68 pence pe litru.
Preturile au atins niveluri record si in Olanda si Italia.
In Statele Unite, pretul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon-3,78 litri), aproape de un maxim al ultimilor doi ani.
Pretul petrolului Brent (din Marea Nordului) fluctueaza in jurul valorii de 119 dolari pe baril, pe fondul situatiei din Libia. Numai in acest an cotatia a crescut cu 23%.
Peste ocean, petrolul a ajuns la 103,03 dolari pe baril.
In Bulgaria preturile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35-2,4 leva (1,2 euro) in cazul benzinei.