Reuters: BNR ar putea sa nu reduca dobanda cheie in acest an

Ultima actualizare: 26-10-2012 09:27
Mugur Isarescu

BNR ar putea sa nu reduca dobanda de politica monetara in acest an, asa cum asteptau majoritatea analistilor, din cauza inflatiei importate dar si a faptului, unic in Europa Centrala, ca leul nu a profitat de dezvoltarea pietei emergente.

Majoritatea analistilor intervievati de Reuters luna trecuta anticipau ca BNR va reduce dobanda cheie in acest an, odata cu atenuarea impactului majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra preturilor, si datorita faptului ca Romania se pregateste sa incheie un acord preventiv cu FMI.

Acordul marcheaza progresele realizate de Romania si ar trebui sa reduca ingrijorarile privind evolutia leului, care au influentat decizia BNR de a mentine dobanda la un nivel ridicat, incepand din luna mai.

Cresterea economica este inca redusa, bugetul este sub presiune, iar economia se confrunta cu cresterea pretului petrolului, dar si cu reforme pe piata locala a energiei care vor duce la majorarea tarifelor.

Din acest motiv, perspectivele de apreciere a leului sau de incetinire a inflatiei sunt scazute, potrivit Reuters. Inflatia din ianuarie, de 7%, a fost peste asteptari si cea mai ridicata din Uniunea Europeana, iar unii analisti se gandesc sa isi modifice estimarile fie la mentinerea dobanzii cheie la 6,25% in acest an, fie chiar la cresterea acesteia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO