Investitorii au dat buzna la fondurile de obligaţiuni
Fondurile de obligaţiuni au atras aproape 4.000 de investitori în primele şapte luni ale anului, de zece ori mai mult decât totalul ultimilor trei ani, în timp ce corecţiile bursiere au scos din fondurile de acţiuni 1.600 de clienţi.
Industria fondurilor de obligaţiuni cunoaşte anul acesta o dezvoltare fără precedent. Dacă în anii trecuţi, când Bursa înregistra creşteri de două cifre, numărul investitorilor noi care alegeau să investească în fonduri de obligaţiuni nu depăşea o mie, în primele şapte luni ale anului aproape 4.000 de investitori au ales fondurile de obligaţiuni.
Sumele atrase în primele şapte luni de la investitori se ridică la un volum total de 105 milioane de lei, de peste patru ori mai mult decât totalul intrărilor nete din ultimii trei ani. Performerii industriei au fost fondurile de obligaţiuni administrate de BCR Asset Management, BCR Obligaţiuni şi BCR Clasic, care în doar şapte luni au atras peste 90 de milioane de lei de la 3.700 de investitori.
BCR Obligaţiuni a marcat un randament de 6,3% în primele şapte luni, în timp ce BCR Clasic a raportat un plus de 2% în acelaşi interval. Pentru un depozit bancar constituit la începutul anului pe şapte luni, dobânda obţinută ar fi fost de 4,3%, în timp ce randamentul pe şapte luni adus de primele trei fonduri de obligaţiuni este de până la 6,3%. La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni care au pierdut 1.600 de investitori în şapte luni.
Scăderea numărului de investitori este cauzată în mare parte de corecţiile agresive ale Bursei care au tras în jos randamentele fondurilor de acţiuni, scrie Ziarul Financiar. „Fondurile diversificate şi cele de acţiuni vor deveni o alternativă pentru investitori în cea de-a doua jumătate a anului, pentru că am trecut de momentele cele mai grele ale corecţiilor”, a spus Eugen Voicu, preşedintele Certinvest.