Leul a incheiat cea mai buna saptamana de dupa izbucnirea crizei politice!

04-12-2009 00:00


UPDATE: Cursul oficial a coborat la 4,2 lei, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna septembrie, iar analistii unor mari banci straine spun ca ar putea ajunge chiar la 4,1 lei.


Cursul oficial anuntat vineri de BNR este cu aproape 8 bani sub cel de vinerea trecuta. Se pot bucura si cei care au datorii in alte monede, cum ar fi francul elevetian, care a coborat sub 2,8 lei.

Evolutia cursului din aceasta saptamana arata ca leul a inceput sa fie vazut cu ochi buni de investitorii internationali. In plus, o parte din cele doua miliarde de euro imprumutate in noiembrie de Ministerul de Finante de la bancile din Romania au fost vandute de BNR contra lei.

Un raport al bancii britanice Barclays Capital vorbeste chiar despre o posibila apreciere pana la 4,1 lei pentru un euro, cifra sustinuta si de italienii de la Unicredit.

Ambele banci le recomanda investitorilor sa cumpere lei, pentru ca leul este acum ieftin in comparatie cu alte monede din regiune, cum ar fi forintul si zlotul. Aceste monede s-au intarit in ultimele luni, in timp ce leul a fost penalizat din cauza crizei politice.

In acelasi timp, analistii de la Londra spun ca iminenta incheiere a crizei politice din Romania va intari si mai mult leul.

Analistii romani sunt insa mai prudenti decat cei din Marea Britanie si spun ca este greu de tinut cursul la 4,2 lei pentru un euro. Toata lumea este insa de acord ca depasirea crizei politice este esentiala pentru stabilitatea leului.

Vezi aici ce efecte are aprecierea monedei nationale!

VIDEO PROTVPLUS.RO