Blaga: Solutiile Guvernului vor fi publicate dupa discutiile cu FMI si BM
"Raul cel mai mic", cum erau botezate pana acum masurile de austeritate ale Guvernului, se poate transforma de astazi inainte in "raul cel mai mare".
Prim-ministrul a anuntat public ca exista un plan B de a face rost de bani, dupa ce Curtea Constitutionala nu a acceptat o taiere a pensiilor cu 15%.
Emil Boc s-a ferit insa sa spuna deschis daca vor creste taxele si impozitele, pana cand autoritatile de la Bucuresti nu vor discuta cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deja, din ce in ce mai multi economisti, politicieni, si oameni de afaceri se tem ca ne vom intoarce de unde am plecat, adica la o marire a TVA-ului si a cotei unice.
"Salariile scad.......in acest moment discutam cu partenerii nostri aceste masuri care sunt in componenta pachetului alternativ", a spus Boc.
Cu alte cuvinte, premierul a fost extrem de retinut, ba chiar s-a ferit sa intre in detalii. In schimb, unul dintre consilerii sai nu exclude varianta cea mai neagra atat pentru populatie, cat si pentru patronate. Andreea Vass a declarat ca sunt mai multe variante luate in calcul, pe cresterea TVA si a cotei unice.
Noile decizii s-ar putea lua cat mai repede. Deja se negociaza cu expertii FMI.
"Nu exista alte surse importante, decat cresterea cotei unice si a TVA. S-a incercat evitarea acestui lucru, dar probabil ne vom intoarce la aceasta solutie" a confirmat vineri vicepremierul Marko Bela.
Variantele luate in calcul ar fi majorarea TVA-ului de la 19% la 24% si a cotei unice de la 20 la 24%, informeaza agentia Mediafax, care citeaza surse guvernamentale.
In urma cu aproape trei saptamani, insusi seful Guvernului explica in fata Parlamentului consecintele dezastroase ale unei astfel de masuri.
Majorarea taxelor ar duce, potrivit premierului, la inchiderea a 50.000 de firme, iar inflatia ar exploda la 10% in 2010, in timp ce consumul populatiei se va reduce drastic.
De asemenea, Emil Boc considera ca Romania ar pierde investitii de aproape doua miliarde de euro daca ar majora darile, iar numarul somerilor ar sari de 100.000. Ar creste si numarul angajatilor la negru cu 90.000.
Oficial, odata cu scaderea lefurilor celor de la stat, se vor face concedieri. Iar salariile nu vor reveni la normal nici in 2011.
Cei de la FMI ar putea sa acorde Romaniei un ragaz de cateva zile, in conditiile in care luni la Washington ar fi trebuit sa se discute tocmai problema noastra.
Toate aceste lucruri au venit ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului.