Cursul a urcat la 4,28 lei/euro dupa anuntul privind salariile si pensiile
Inaintea bugetarilor, leul a fost prima victima a deciziei Curtii Constitutionale. In prima jumatate de ora de la aflarea vestilor, a dat semne de lesin, s-a depreciat abrupt, iar moneda euro s-a scumpit cu nu mai putin de 5 bani.
Vineri, la ora 9, cand s-a deschis piata interbancara, situatia era linistita, iar tranzactiile se faceau la aproximativ 4 lei si 23 de bani pentru un euro. Si asta pentru ca de o saptamana investitorii au mizat pe aprobarea celor doua legi de catre Curtea Constitutionala. Insa imediat dupa ora 11, vestea despre decizia surprinzatoare a C.C. a aruncat cotatiile la 4,27 de lei in doar 20 de minute.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Se pare ca Banca Nationala a incercat sa tempereze deprecierea leului prin vanzarea de valuta, dar nu a putut-o opri complet. Astfel ca BNR a anuntat un curs oficial de 4 lei si 28 de bani, cel mai mare de dupa 23 noiembrie.
"Deciziile Curtii Constitutionale si problemele legislative care intervin arunca in aer economia. Cursul a crescut, bursa se prabuseste, iar investitorii straini probabil ca nu vor mai veni in Romania, cel putin o buna perioada de timp. Pe de alta parte, avem si probabilitatea esecului noii transe de la FMI, ceea ce inseamna ca Romania va fi nevoita sa gaseasca surse de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar in a doua parte a anului", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Analistii spun ca BNR va incerca probabil sa apere pragul de 4,3 sau chiar de 4,35 de lei pentru un euro, dar nu are prea multe arme in aceasta lupta inegala. Ar putea sa vanda valuta, dar risca sa cheltuiasca banii fara mare rezultat pentru ca pietele sunt acum impotriva leului. Ar putea sa mareasca dobanzile pentru a face leul mai atractiv, dar asta ar obliga si autoritatile sa dea mai mult pentru imprumuturi din care sa
plateasca salariile si pensiile la nivelul actual. Asa ca nimeni nu risca o prognoza de curs, insa toti analistii spun ca leul nu se va simti deloc bine pana nu se vor limpezi apele.