Curtea Constitutionala: Pensiile nu se taie, dar salariile da

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Pensionarii pot dormi linistiti. Curtea Constitutionala a hotarat ca statul nu poate sa ia din banii unor oameni care au cotizat zeci de ani.

 

Unul dintre judecatori a si explicat: "taierea pensiilor nu este in acord cu legea fundamentala". "Daca statul a administrat prost banii varstnicilor, este treaba lui".

In alta ordine de idei, situatia se complica pentru noi ceilalti. Salariatii de la stat n-au scapat, lefurile lor scad cu 25 de procente, iar guvernatii sunt nevoiti sa faca rost de bani din alta parte.

In termeni juridici, Curtea Constitutionala a hotarat ca : "dispozitiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale"

Citește și
Emil Boc
O prima victorie pentru Boc: recalcularea pensiilor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pentru a-si justifica decizia, unii dintre judecatori au venit si cu argumente.

"La salarii si la celelalte alocatii sunt active si pentru viitor, pensia este fenomen trecut. Adica ce este munca activa pentru viitor, poti umbla la ele, dar pensiile sunt pentru activitatea din trecut, pentru cei 30 de ani sau 35 sau 40 si corespunzator cotizatiilor de atunci" a precizat Ion Predescu, judecator C.C.

Pe de alta parte, membrii Curtii Constitutionale nu s-au uitat tocmai pe ei. Au declarat neconstitutional articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor care se refera la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

In sensul ca se vor recalcula toate pensiile speciale, mai putin cele ale judecatorilor si procurorilor. Au desigur o explicatie si pentru asta.

"Intre magistrati si ceilalti este o diferenta fundamentala, ei au statut constitutional, ei au statut legal. Cand ai statut legal, infiintat prin lege, chiar si lege organica, poti umbla la el oricand. E, cand e statut constitutional, nu-l poti nici modifica, nici adauga, nici completa, nici desfiinta prin lege pentru ca este prevazut in Constitutie", a mai spus Predescu.

In timp ce pensionarii isi pot trage sufletul, aceeasi Curte Constitutionala s-a declarat pentru reducerea cu 25 de procente a salariilor bugetarilor- 1.360.000 de persoane sunt in aceasta situatie.

Asadar, cu doua exceptii, toate celelate masuri de austeritate sunt constitutionale, iar in viitor vor fi aplicate.
 

Cert este ca deocamdata si aplicarea celorlalte masuri de austeritate printre care taierea salariilor cu 25% vor fi blocate.  Asta pentru ca de la Curtea Constitutionala legile vor fi trimise inapoi in Parlament. In maximum 45 de zile, alesii trebuie sa elimine articolele declarate neconstitutionale si sa le puna in acord cu legea fundamentala. Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca senatorii si deputatii vor intra in vacanta in cateva zile. Ar fi nevoie asadar de o sesiune extraordinara. In fine, abia dupa ce legile vor fi modificate de catre parlamentari vor putea fi trimise la Presedintie pentru a fi promulgate.

Cum s-a ajuns la C.C.

PSD a sesizat Curtea Constitutionala in cazul Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. De asemenea, PSD a contestat la Curtea Constitutionala si legea care prevede recalcularea pensiilor speciale. Iar PNL a contestat Legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat si ei Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea masurilor de austeritate care vizeaza reducerea salariilor si pensiilor, dar si in cazul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%  si a pensiilor cu 15%.

PSD a depus in aceeasi zi motiunea de cenzura cu titlul "Opriti genocidul social!, care a fost respinsa, in 15 iunie, in Parlament.

In acest moment, raportul de forte de la Curte este de 5 la 4 in favoarea puterii.

Componenta Curtii Constitutionale

►Petre Lazaroiu (numit la propunerea presedintelui)

►Mircea Stefan Minea (numit la propunerea PDL)

►Iulia Motoc (numita la propunerea PDL)

►Augustin Zegrean (fost deputat PDL)

►Puskas Valentin Zoltan (fost senator UDMR)

►Aspazia Cojocaru  (numita la propunerea PSD)

►Acsinte Gaspar (fost deputat PSD)

►Ion Predescu  (fost senator PSD)

►Tudorel Toader  (numit la propunerea PNL)

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
In august intra primele salarii si pensii reduse!100.000 de bugetari, afara
In august intra primele salarii si pensii reduse!100.000 de bugetari, afara

Un simplu calcul facut joi de ministrul finantelor a semanat panica in tot sistemul bugetar. Cel putin 100.000 de oameni ar trebui concediati pana la sfarsitul anului, spune Vladescu, pentru ca salariile si pensiile sa revina la normal in 2010.

O prima victorie pentru Boc: recalcularea pensiilor
O prima victorie pentru Boc: recalcularea pensiilor

Premierul Emil Boc s-a bucurat vineri ca proiectul legii de recalculare a pensiilor speciale poate fi considerat ca si adoptat de catre Parlament. Motivul: nu s-a depus nicio motiune de cenzura pe aceasta tema.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.