Grecia, la pamant – o poveste cu minciuni, bogati si politicieni!
S-a pus la punct un plan de salvare a Greciei. Dupa cateva luni de negocieri si tratative duse de tarile din Zona Euro, la Summitul de Primavara de la Bruxelles mai marii Uniunii au decis acordarea unor imprumuturi.
Oficialii de la Atena nu prea au de ales in acest moment si vor primi orice ajutor care li se da. In orice caz, imprumuturile bilaterale vor lua calea Greciei doar daca aceasta tara nu va reusi sa se imprumute singura, la dobanzi rezonabile, ca sa-si poata acoperi gaurile din buget.
Ar fi vorba despre un acord de 20 sau chiar 30 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia are o datorie publica de 300 miliarde de euro si trebuie sa obtina 20 de miliarde pana in luna mai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De ce a ajuns Grecia in groapa?
Pentru ca adoptat un sistem economic sinucigas. A lasat in deriva indicatorii bugetari si cresterile de salarii de-a lungul multor ani de zile. Grecii au avut parte, timp de generatii intregi, de o birocratie stufoasa si ineficienta, un control fiscal redus la minimum si autoritatile au sperat ca tot ce ramane netaxat va fi investit in case, bunuri si servicii. In fapt, nu au cultivat decat specula si un deficit bugetar urias.
Poate va intrebati cum s-a ajuns la asta? Simplu! Oricine a fost in Grecia stie clar ca daca cereai sa ti se taie factura si chitanta pentru ce cumparai, ti se trantea usa in nas sau ti se spunea ca esti nebun. De asemenea, acolo rar se gasesc comercianti care accepta plata cu cardul. Cu alte cuvinte, fiecare cetatean a furat de la stat cat a fost lasat sa fure – pentru ca nici statul nu s-a sinchisit sa il puna sa plateasca darile.
Cine a avut de castigat si cine plateste acum?
In primul rand politicienii si bogatasii. Primii pentru ca luau voturile, iar cei din urma pentru ca faceau speculatii si afaceri nestingheriti. Era un paradis fiscal. De platit vor plati tot grecii pentru ca si-au furat singuri caciula. Dar odata cu ei, platesc si restul europenilor. Asta pentru ca orice ajutor comunitar vor primi elenii, bani vin de la fiecare dintre noi. Si mai mult decat atat stabilitatea zonei euro a fost pusa la indoiala si acum traverseaza cea mai grava criza de la infiintarea sa in urma cu 11 ani. De la inceputul crizei din Grecia moneda euro s-a devalorizat puternic fata de dolarul american si francul elevetian.Ceea ce pentru europeanul de rand a insemnat ca a pierdut bani, iar importurile din SUA, de exmplu,s-au scumpit.
De ce ies oamenii in strada?
Guvernul a fost presat sa ia masuri foarte dure, de austeritate. Planul iesirii din criza inseamna o economie de 4,8 miliarde de euro, aduse la buget. Dar cu ce pret? A crescut TVA-ul, s-au redus salariile si au inghetat pensiilor. Imediat oamenii au iesit in strada protestand violent si paralizand transporturile, serviciile si industria.
Sistemul privat a reactionat la fel, lasand tara intr-un haos economic si social de 24 de ore. Avioanele grecesti nu au decolat, scolile au fost inchise. Pana si ruinele de pe Acropole au fost inchise pentru turisti.
Care este rezolvarea?
Planul guvernului elen este unul bun, spun organismele internationale. Tebuie doar respectat, iar premierul Georges Papandreu nu a raspuns pana acum presiunii sociale si pare ca isi va vedea de treaba in continuare, reformand sistemul fiscal si eradicand birocratia. Ramane de vazut cand vor aparea primele rezultate si ce vor arata ele.
Opinia lui Basescu
Presedintele Traian Basescu a salutat, vineri, la Bruxelles, acordul la care au ajuns liderii zonei Euro in ceea ce priveste Grecia, precizand ca această decizie este un puternic mesaj de sprijin pe care il da Uniunea unui stat membru aflat in dificultate economica, informeaza Presedintia.
Ce trebuie sa faca Romania ca sa nu ajunga in situatia Greciei?
Criza din Grecia ar putea submina investitiile in Europa de Sud-Est, adaugand o noua piedica in calea redresarii economice, potrivit unei analize Reuters, care nota ca Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, in conditiile in care bancile elene isi consolideaza finantele. In Romania, doua dintre primele zece mari banci sunt din Grecia (Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost) si reprezinta 15% din activele bancare totala din tara.Reprezentantii Bancii Nationale au afirmat insa ca bancile grecesti din Romania nu au nici un fel de problem.
La randul lor autoritatile romane trebuie sa invete o lectie din ceea ce se intampla in Grecia si sa nu repete greselile lor. Acum e momentul sa actioneze si sa reformeze administratia publica. Iesirea din criza se poate face doar prin eficienta. Subventionarea marilor companii de stat si risipirea resurselor bugetare, pentru care culmea ne imprumutam nu mai poate continua la nesfarsit pentru ca altfel e posibil sa vem aceleasi probleme ca si grecii.