Grecia, la pamant – o poveste cu minciuni, bogati si politicieni!

Grecia

S-a pus la punct un plan de salvare a Greciei. Dupa cateva luni de negocieri si tratative duse de tarile din Zona Euro, la Summitul de Primavara de la Bruxelles mai marii Uniunii au decis acordarea unor imprumuturi.

Franta si Germania sunt de acord sa scoata Grecia din criza, fie pe banii lor, fie pe cei ai Fondului Monetar International. Hotararea are insa nevoie de aprobarea intregii Zone Euro, formata din 16 state. Imediat dupa aflarea vestii, premierul grec Georges Papandreu a spus ca planul este "foarte satisfacator".

Oficialii de la Atena nu prea au de ales in acest moment si vor primi orice ajutor care li se da. In orice caz, imprumuturile bilaterale vor lua calea Greciei doar daca aceasta tara nu va reusi sa se imprumute singura, la dobanzi rezonabile, ca sa-si poata acoperi gaurile din buget.
Ar fi vorba despre un acord de 20 sau chiar 30 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia are o datorie publica de 300 miliarde de euro si trebuie sa obtina 20 de miliarde pana in luna mai.

De ce a ajuns Grecia in groapa?
Pentru ca adoptat un sistem economic sinucigas. A lasat in deriva indicatorii bugetari si cresterile de salarii de-a lungul multor ani de zile. Grecii au avut parte, timp de generatii intregi, de o birocratie stufoasa si ineficienta, un control fiscal redus la minimum si autoritatile au sperat ca tot ce ramane netaxat va fi investit in case, bunuri si servicii. In fapt, nu au cultivat decat specula si un deficit bugetar urias.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Sunt extrem de fericit ca autoritatile din zona euro au găsit o solutie viabila. Cred ca aceasta solutie pastreaza responsabilitatile guvernelor.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet
Culmea este ca, oficial, Atena trimitea la Bruxelles date economice care aratau ca fotografiile din insulele de la Marea Adriatica. Totul era senin si atat de frumos mintit, incat chiar parea real. Abia anul acesta pestele grec s-a stricat si a inceput sa miroasa pana la Bruxelles, unde Comisia Europeana a constatat un deficit de 12,7% din PIB in loc de 3% cum era de asteptat.

Poate va intrebati cum s-a ajuns la asta? Simplu! Oricine a fost in Grecia stie clar ca daca cereai sa ti se taie factura si chitanta pentru ce cumparai, ti se trantea usa in nas sau ti se spunea ca esti nebun. De asemenea, acolo rar se gasesc comercianti care accepta plata cu cardul. Cu alte cuvinte, fiecare cetatean a furat de la stat cat a fost lasat sa fure – pentru ca nici statul nu s-a sinchisit sa il puna sa plateasca darile.

Cine a avut de castigat si cine plateste acum?
In primul rand politicienii si bogatasii. Primii pentru ca luau voturile, iar cei din urma pentru ca faceau speculatii si afaceri nestingheriti. Era un paradis fiscal. De platit vor plati tot grecii pentru ca si-au furat singuri caciula. Dar odata cu ei, platesc si restul europenilor. Asta pentru ca orice ajutor comunitar vor primi elenii, bani vin de la fiecare dintre noi. Si mai mult decat atat stabilitatea zonei euro a fost pusa la indoiala si acum traverseaza cea mai grava criza de la infiintarea sa in urma cu 11 ani. De la inceputul crizei din Grecia moneda euro s-a devalorizat puternic fata de dolarul american si francul elevetian.Ceea ce pentru europeanul de rand a insemnat ca a pierdut bani, iar importurile din SUA, de exmplu,s-au scumpit.

De ce ies oamenii in strada?
Guvernul a fost presat sa ia masuri foarte dure, de austeritate. Planul iesirii din criza inseamna o economie de 4,8 miliarde de euro, aduse la buget. Dar cu ce pret? A crescut TVA-ul, s-au redus salariile si au inghetat pensiilor. Imediat oamenii au iesit in strada protestand violent si paralizand transporturile, serviciile si industria.

Sistemul privat a reactionat la fel, lasand tara intr-un haos economic si social de 24 de ore. Avioanele grecesti nu au decolat, scolile au fost inchise. Pana si ruinele de pe Acropole au fost inchise pentru turisti.

Care este rezolvarea?
Planul guvernului elen este unul bun, spun organismele internationale. Tebuie doar respectat, iar premierul Georges Papandreu nu a raspuns pana acum presiunii sociale si pare ca isi va vedea de treaba in continuare, reformand sistemul fiscal si eradicand birocratia. Ramane de vazut cand vor aparea primele rezultate si ce vor arata ele.

Opinia lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a salutat, vineri, la Bruxelles, acordul la care au ajuns liderii zonei Euro in ceea ce priveste Grecia, precizand ca această decizie este un puternic mesaj de sprijin pe care il da Uniunea unui stat membru aflat in dificultate economica, informeaza Presedintia.

 Ce trebuie sa faca Romania ca sa nu ajunga in situatia Greciei?

Criza din Grecia ar putea submina investitiile in Europa de Sud-Est, adaugand o noua piedica in calea redresarii economice, potrivit unei analize Reuters, care nota ca Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, in conditiile in care bancile elene isi consolideaza finantele. In Romania, doua dintre primele zece mari banci sunt din Grecia (Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost) si reprezinta 15% din activele bancare totala din tara.Reprezentantii Bancii Nationale au afirmat insa ca bancile grecesti din Romania nu au nici un fel de problem.

La randul lor autoritatile romane trebuie sa invete o lectie din ceea ce se intampla in Grecia si sa nu repete greselile lor. Acum e momentul sa actioneze si sa reformeze administratia publica. Iesirea din criza se poate face doar prin eficienta. Subventionarea marilor companii de stat si risipirea resurselor bugetare, pentru care culmea ne imprumutam nu mai poate continua la nesfarsit pentru ca altfel e posibil sa vem aceleasi probleme ca si grecii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ajutam sau nu Grecia? Intrebarea momentului la Bruxelles!
Ajutam sau nu Grecia? Intrebarea momentului la Bruxelles!

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, printre care si Traian Basescu, s-au intalnit joi seara la Bruxelles ca sa discute despre aceasta problema. 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.