Germania preseaza Irlanda sa accepte un pachet de ajutor financiar

Ultima actualizare: 08-11-2012 00:08
Summit al liderilor europeni pe tema crizei financiare

Asta inainte de intalnirea de marti a ministrilor de Finante, pentru a calma volatilitatea pietei si a obtine acordul statelor comunitare privind implicarea investitorilor in acoperirea costurilor unor viitoare situatii similare.

Daca temerile legate de datoriile Irlandei nu sunt temperate, planul propus de cancelarul german Angela Merkel prevede ca investitorii sa accepte reevaluarea in scadere a obligatiunilor guvernamentale detinute in cazul interventiei pentru salvarea de la faliment a unui stat, a afirmat un oficial german, sub protectia anonimatului.

Mecanismul inaintat de cancelarul german, care urmeaza sa fie propus ca reglementare pana la mijlocul lunii decembrie, a fost criticat si de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Seful BCE a avertizat ca obligarea investitorilor sa suporte o parte a costurilor in cazul unui ajutor financiar de urgenta va cauza declinul increderii.

Liderii europeni sunt divizati asupra proiectului promovat de Merkel, dar si asupra necesitatii ca Irlanda sa ceara sprijin financiar, a adaugat sursa citata. "O aplicatie a Irlandei pentru un imprumut de urgenta ar ridica presiunea de pe discutiile privind mecanismul de urgenta", a afirmat economitul ING Grup, Carsten Brzeski.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO