Franks, FMI: Romania a facut progrese, mai putin la pensii si salarizare
UPDATE: In ceea ce priveste reformele structurale realizate de statul roman in ultimele luni, Jeffrey Franks a precizat ca exista domenii unde "lucrurile se misca foarte bine", dar sunt si sectoare in care procesul de reforma trebuie accelerat.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, inainte de inceperea discutiilor cu autoritatile romane, ca principala provocare pentru FMI va fi sa intoarca trendul economiei Romaniei, astfel incat aceasta sa iasa din recesiune.
Unde mai avem de lucru: pensii si salarizare unica
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana acum, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks a declarat ca "trebuie sa mergem inainte cu reforma pensiilor, intarziata in ultimele luni, dar si cu legea salarizarii unice. Per total insa s-a realizat un progres semnificativ in ultimele luni."
Reprezentantii guvernului Romaniei discuta astazi cu cei ai FMI, in debutul evaluarilor programate pentru 26 iulie - 4 august. Daca Fondul decide ca am indeplinit tintele, vom primi transa a sasea din acordul stand by, de 900 de milioane de euro.
Discutiile din urmatoarele doua saptamani, dintre FMI si autoritati, vor fi axate pe ce s-a facut in prima jumatate a acestui an si concluziile vor trasa obiectivele pentru perioada urmatoare.
De finalizarea celei de-a cincea evaluari a acordului stand-by cu Romania depinde virarea transei a sasea de circa 900 de milioane de euro.
Negocierile incep la Ministerul de Finante, unde specialistii Fondului vor discuta probabil si despre rectificarea bugetara pe care Guvernul vrea sa o faca in urmatoarele saptamani. Se vor taia bani de la aproape toate ministerele.
Tinte indeplinite pana acum
In primele trei luni ale lui 2010, majoritatea punctelor agreate cu FMI au fost bifate ca fiind indeplinite. Totusi institutia a observat, intr-un raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, ca "Performanta fiscala din primul trimestru a fost dezamagitoare. Guvernul a ratat tinta de deficit fiscal pentru sfarsitul lunii martie cu putin si a ratat, inca o data, tinta cu privire la platile arieratelor interne".
Prognozele au fost modificate
Cresterea economica din acest an nu va mai fi de 0,8%, cum prognoza Fondul in prima faza, ci de minus 0,5%, dupa ultimele calcule. Pentru 2011 prognoza este inca pozitiva, 3,6%, desi unele surse au declarat pentru Ziarul Financiar ca nici in 2011 nu scapam de recesiune.
Pe fondul deteriorarii conditiilor economice si a scaderii veniturilor, FMI a fost de acord cu majorarea tintei de deficit bugetar pentru acest an de la 5,9% din PIB la 6,8% din PIB. Chiar si asa s-a impus adoptarea unor masuri de ajustare fiscala.
La ultima intalnire cu delegatia Fondului s-a decis ajustarea dezechilibrului fiscal prin reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si majorarea TVA de la 19% la 24%.
Cota unica sau impozit progresiv
La sfarsitul celor doua saptamani ar trebui sa aflam si ce ganduri are Guvernul cu cota unica. Exista posibilitatea ca aceasta sa fie majorata. Iar ministrul finantelor se gandeste chiar sa o inlocuiasca cu un impozit progresiv.
Ce se intampla daca FMI nu ne acorda transa din imprumut
Exista si un scenariu pesimist, acela in care Fondul ajunge la concluzia ca nu am intdeplinit cerintele sale si ca nu ne mai vireaza transele ramase din acordul stand by de 13,5 miliarde de dolari incheiat in 2009. Daca se va intampla asa ceva, efectele vor fi sumbre: investitile vor scadea drastic, cursul valutar va creste fulminant (dupa modelul recordurilor inregistrate luna trecuta de catre euro, pe fondul declararii taierii pensiilor drept neconstitutionale) si, in scurt timp, efectele vor fi dezastruoase atat pentru economie cat si pentru romanii de rand. Drept exemplu sta si tara vecina, Ungaria, care a decis sa nu mai ia masurile de austeritate propuse de FMI si UE. Din fericire aceasta ipoteza nu se ia in calcul in acest moment pentru ca, in mare, Romania si-a respectat angajamentele asumate.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat chiar ca intreruperea negocierilor cu FMI, precum in Ungaria, nu reprezinta un pericol in cazul Romaniei. "Nu, nu vad un pericol in asta", a spus oficialul.