FMI: Cele mai mari 10 companii de stat au 7 mld. de lei datorii la firme
Arieratele companiilor de stat pun mari probleme Guvernului. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca datoriile CFR, Termoelectrica si ale altor opt companii de acest gen sunt o povara pentru bugetul statului.
VEZI AICI CONDITIILE IMPUSE GUVERNULUI DE CATRE FMI.
Comaniile de stat aduna datorii catre firmele private de la care cumpara piese si servicii, dar in acelasi timp strang datorii si catre stat pentru ca nu platesc contributiile angajatilor la timp si nu achita darile ce le revin. Astfel, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridica la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetare, in timp ce arieratele pe bugetul consolidat depasesc un miliard de lei, a declarat, luni seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
"Nu stiu cele mai recente date, dar as estima ca arieratele bugetului general consolidat sa fie acum in jur de un miliard acum. Arieratele a 10 companii, cu cele mai mari pierderi, totalizeaza cu aproximatie 7 miliarde de lei. Este o problema cu adevarat mare prin comparatie cu cea a guvernului.
Unele dintre arieratele companiilor sunt catre Guvern, deci Guvernul isi datoreaza bani. Situatia ilustreaza magnitudinea problemei cu care ne confruntam si de ce este o chesiune atat de importanta pentru noi", a spus Franks.
Seful misiunii FMI a evitat sa precizeze ce suma trebuie sa achite autoritatile din arierate pentru a fi eliberata urmatoarea transa din acordul stand-by.
"Inainte de plata ultimei transe (din septembrie - n.r.), arieratele bugetului general erau de circa doua miliarde de lei, atat de la autoritatile centrale, cat si de la cele locale. Am cerut autoritatilor centrale sa plateasca partea lor si sa se mentina la zero pentru restul programului si s-au angajat ca asa vor face. Dar nu am cerut acelasi lucru si autoritatilor locale pentru ca exista inca probleme cu controlul financiar, care vor fi rezolvate prin noua lege, care va intra in vigoare in 2011. In consecinta, amanam", a spus Franks.
Cele mai mari 10 companii de stat sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
ARIERATELE constau in obligatii financiare ajunse la scadenta si neachitate, inregistrate de catre regiile autonome si de catre alte societati sau chiar de catre stat.
CFR Calatori a anuntat deja ca vrea sa disponibilizeze 2.200 de angajati in 2011, adica 15% din total.