Discutii cu FMI la Cotroceni. Ordonanta 50 da batai de cap
UPDATE: Intalnire extrem de importanta la Palatul Cotroceni. Presedintele Romaniei si membri ai Guvernului au primit delegatia FMI. Asta dupa ce in ultimele zile s-au purtat negocieri caraterizate drept "dure" chiar de seful expertilor Fondului.
Printre temele aflate in divergenta se numara si Ordonanta 50. Documentul a pus pe jar milioane de romani, care au credite, dar si bancile care au dat acesti bani cu imprumut.
Ce riscam daca nu se ajunge la un consens? Urmatoarea transa din acordul cu FMI, adica aproximativ 900 de milioane de euro, care ar trebui sa ajunga in tara anul acesta.
Negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului, au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.
Atat Guvernul, cat si partidele din coalitie nu sunt de acord cu modificarea substantiala a ordonantei privind creditele populatiei. FMI ar fi cerut chiar abrogarea ordonantei 50, spun aceleasi surse. Partea romana considera ca orice modificare legislativa nu ar trebui sa fie conditie obligatorie de acordare a urmatoarei transe de imprumut si ca aceste divergente se rezolva prin Tratatul Uniunii Europene.
De partea cealalta, seful delegatiei FMI nu a ascuns faptul ca negocierile sunt de acum dure. Si bancherii au iesit la atac. Creditele se vor scumpi din cauza Ordonantei, a declarat presedintele Raiffeisen in emisiunea "Dupa 20 de ani", unde a si primit replica de la presedintele ANPC. Acesta spune ca Ordonanta 50 nu se schimba si ca bancile l-ar fi amenintat inca de acum o luna cu aceste presiuni prin Comisia Europeana si Fondul Monetar.
Care este miza acestui razboi? Creditele a opt milioane de romani, care vor fi afectati de deciziile luate. Orice diferenta de dobanda sau comisioane reprezinta un castig pentru banci, dar un efort pentru clienti. In aceasta disputa a intrat si Fondul Monetar, care cere ca Ordonanta emisa de Guvern sa nu se aplice si creditelor ce au fost deja acordate.
In emisiunea "Dupa 20 de ani", presedintele Raiffeisen Bank a declarat ca bancile ar putea pierde sute de milioane de euro, din cauza Ordonantei 50, iar dobanzile la credite ar putea creste.
Stresate sau nu, bancile au facut in 2008 profituri de peste un miliard de euro in Romania, iar in 2009 s-au apropiat de 250 de milioane de euro. Desi tara este intr-o criza profunda, anul acesta profitul depaseste deja 100 de milioane de euro.