Estimarile analistilor cu privire la evolutia crizei economice in 2010!

29-12-2009 00:00


2009 se apropie de sfarsit si, pentru toata lumea, principala curiozitate in ceea ce priveste anul viitor este legata de criza.

Va mai dura? Locurile noastre de munca sunt in siguranta? In ce sa investim pentru ca economiile noastre sa fie la adapost?

Dincolo de raspunsurile astrologilor, iata cateva pareri ale analistilor.

In 2009, au castigat teren investitiile in arta, iar tendinta pare sa continue si la anul. Pe de alta parte, analistii se asteapta ca dobanzile acordate de banci depunatorilor sa ramana mici si in 2010.

In acest conditii, analistii se asteapta ca oamenii cu bani sa vaneze castiguri mai mari pe pietele emergente.

"Trendul major la care cred ca vom asista este retragerea banilor din SUA si Europa si migrarea lor catre China si pietele emergente. Asta se intampla deja si va continua", este de parere Daniel Holder, manager fond de investitii.

In plus, analistii se asteapta ca dolarul sa ramana in continuare slab, ceea ce va face ca aurul sa fie scump, dupa ce a atins cote neasteptat de ridicate in 2009.

"Unii cred ca ne asteapta un al doilea val de recesiune. Desi in acest moment se pare ca suntem pe cale sa ne revenim, unii analisti se tem ca in 2010, economia se va contracta din nou", spune Eunice Yoon, corespondent CNN

Iar indoielile vor persista probabil, mai ales in lumina crizei recente din Dubai.

"Anul 2010 va fi plin de incertitudine. Nu se stie cum se va comporta consumatorul, daca va cheltui anul viitor, cand nu vor mai fi stimulente fiscale, iar somajul continua sa creasca. E o adevarata problema", a declarat Patrick Bennett, strateg.

VIDEO PROTVPLUS.RO