De la 1 ianuarie 2009, adio dobanzi si comisioane modificate peste noapte!

13-10-2008 00:00

In sfarsit, o lege care-i protejeaza pe romanii nevoiti sa ia credite. Incepand cu prima zi a anului viitor, bancile nu mai pot creste peste noapte comisioanele si nici nu mai pot modifica dobanzile dupa bunul plac.

Initiativa a fost luata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dupa ce s-au primit tot mai multe plangeri de la clienti.

In cazul in care banca vrea sa schimbe dobanda, ea este obligata sa-si anunte clientul cu 30 de zile inainte, iar daca acesta nu este de acord cu noile conditii poate sa rezilieze contractul si sa ramburseze intreg creditul, fara a plati penalizari.

In afara de comisioane si dobanzi, o alta modificare importanta se refera la publicitate. Orice forma de promovare a unui produs bancar va trebui sa cuprinda informatii clare si complete despre rata, valoarea totala a creditului, durata lui, DAE si cati bani va plati la final clientul.

Proiectul prevede si amenzi intre 5000 si 50.000 lei pentru bancile care nu respecta aceste reglementari.

Veste proasta este ca legea nu se poate aplica retroactiv. Ceea ce inseamna ca normele sunt valabile doar pentru clientii care isi iau credite noi, incepand cu 2009. Chiar si asa, reprezentantii de la Protectia Consumatorului sunt convinsi ca piata va regla totusi acest lucru si ca bancile se vor vedea nevoite sa-si modifice si contractele vechi daca vor sa faca fata concurentei.


VIDEO PROTVPLUS.RO