A crescut inflatia! Vezi ce s-a scumpit cel mai mult in noiembrie
UPDATE: Exista alimente care s-au scumpit intr-o luna cat altele intr-un an. Vorbim aici, in primul rand, despre "mancarea saracului": cartofii, pe care dam acum cu 37% mai mult decat in decembrie trecut, dar si despre oua.
Intai vestea buna: inflatia a scazut in noiembrie la 7,7%, fata de aproape 7,9% in octombrie, ceea ce da sperante Bancii Nationale ca pe intreg anul 2010 cresterea preturilor nu va depasi 8 procente.
Din pacate, exista si recorduri nedorite la capitolul scumpiri. De exemplu, cartofii s-au scumpit in noiembrie cu 10%, dupa ce in octombrie pretul lor crescuse deja cu 12 procente. Pe locul doi sunt tigarile, care s-au scumpit dupa ce au crescut accizele, si uleiul, mai costisitor cu aproape 20%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Topul scumpirilor din noiembrie este dominat de alimente: cartofi, oua, fructe, faina, ulei, zahar si malai. Singura categorie nealimentara strecurata in top este energia termica, in urma scumpirii acesteia in mai multe localitati din tara.
La oua exista totusi o veste buna: chiar daca s-au scumpit cu 8% intr-o singura luna, sunt totusi cu 7% mai ieftine decat in decembrie anul trecut. O situatie similara mai intalnim doar la transporturile aeriene, care sunt cu 3,5% mai ieftine decat in urma cu 11 luni.
Pentru anul viitor, Banca Nationala si-a propus sa coboare inflatia la maximum 4%.
Cele mai mari scumpiri in 2010
La nivelul anului 2010, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la tigari (26%), apa-canalizare (15%), combustibili (12%) si energie (11%).
Ce produse s-au scumpit in noiembrie
Fata de octombrie, preturile la produsele alimentare au urcat cu 0,88%, in timp ce marfurile nealimentare si serviciile s-au scumpit mai putin, cu 0,38% si, respectiv, 0,2%.
Cea mai mare crestere de preturi a fost inregistrata, pentru a doua luna consecutiv, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. In luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%. La oua, preturile au crescut cu 8%, in conditiile in care in luna anterioara au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost raportate la fructe proaspete cu 4,32%, la faina cu 3,5%, la malai cu 1,9%, la zahar cu 2,2% si la ulei comestibil cu 2,4%.
Marfurile nealimentare au crescut cu 0,38% fata de luna precedenta, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%. Preturile la servicii au crescut per total cu 0,2%.