Inflatie de aproape 8% in octombrie. Maximul istoric al ultimilor 2 ani
UPDATE: Preturile au explodat in ultimul an si au dus la o inflatie record, de aproape 8%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat luna trecuta la produsele alimentare, in special la legume, ulei si oua.
In topul scumpirilor din octombrie prima pozitie este ocupata de cartofi, cu aproape 12 procente. Urmeaza ouale, cu peste 7% si uleiul cu aproape 5%. Singura scadere notabila, de peste 5 procente, s-a inregistrat la citrice si fructe meridionale.
Luna octombrie a adus si o crestere serioasa la unele servicii. Tarifele la energie termica au crescut cu aproape 3%, biletele de tren cu 5 procente, transportul in comun cu doua procente, iar serviciiile de apa, canal si salubritate cu 1,3%.
Pe ansamblu, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,8%, cele nealimentare cu 0,3% si serviciile cu 0,7%.
Fata de sfarsitul anului trecut situatia este insa schimbata: cea mai mare majorare de preturi, de aproape 9%, a fost la produsele nealimentare, pentru ca TVA-ul a crescut de la 1 iulie, iar serviciile s-au scumpit cu mai mult de 6 procente. Cresterea medie a preturilor la alimente a fost de sub 5%.
Totusi, unele produse alimentare sunt in topul scumpirilor din ultimele 10 luni. Pretul cartofilor a crescut cu 24%, uleiul s-a scumpit cu 16%, iar fructele cu aproape 12%. Ministrul agriculturii spune ca scumpirile sunt cauzate de numarul prea mare de intermediari dintre producatori si cumparatorul final.
De-a lungul intregului an, tigarile s-au scumpit cu 26% din cauza cresterii accizelor, serviciile de apa si salubritate cu peste 15%, biletele de tren cu aproape 14%, iar combustibilii cu peste 11. Din pacate, si ingrijirea sanatatii ne costa mai mult, pentru ca medicamentele s-au scumpit si ele de la inceputul anului cu aproape 8%.
BNR a revizuit astfel in urcare prognoza de inflatie pentru acest an, de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 - 4,5% in luna decembrie 2010.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.