Dezvoltatori vs banci! Afla daca e momentul sa iti cumperi o casa


Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2012 10:16
Data publicarii: Miercuri 30 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

"Acum este momentul sa va cumparati o casa, pentru ca mai ieftine n-o sa mai gasiti!'' Este declaratia disperata, a dezvoltatorilor, care nu reusesc si pace sa scape de apartamentele pe care le-au construit fara masura.

Ii linistesc insa bancherii. Acestia anunta : ''Costurile nu fluctueaza in functie de cumparatori sau de vanzatori deoarece atata vreme cat aveti nevoie de credite, bancile sunt cele care dicteaza pretul." Aproximativ 16.000 de locuinte noi ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului.

Partea proasta este ca doar 20% costa mai putin de 80.000 de euro. Asta in conditiile in care cei mai multi dintre romanii care acum au nevoie de o locuinta nu obtin de la banca mai mult de 57.000 de euro. Dezvoltatorii nu lasa de la ei pretextand ca au construit cu niste costuri uriase.

Bancherii insa sunt de cu totul alta parere. Cei care au avut bani cash si-au cumparat inca din perioada boom-ului imobiliar o casa. Au ramas pe dinafara clientii care depind de banii bancilor. Cu alte cuvinte, preturile vor fluctua in functie de conditiile de creditare.

De aceeasi parte a baricadei sunt si analistii: "Dezvoltatorii pot spune orice, numai piata este cea care spune adevarul, adica atat timp cat nu vor avea vanzari vor trebui sa reduca preturile si sa ajusteze oferta la cererea de pe piata," a spus Sorin Paslaru, redactor-sef la Ziarul Financiar.

Partea proasta este ca programul Prima Casa a scumpit deja cu 30% inclusiv apartamentele vechi.

Alte targuri, alte case! Preturile sunt la fel de mari
Agentii imobiliari si consultantii de vanzari auto, cei mai loviti de criza
Criza, criza, dar preturile la apartamente sunt tot mari
VIDEO PROTVPLUS.RO