Cum sa cultivi buruieni pentru caldura si sa primesti bani de la UE
Impuscati doi iepuri deodata daca luati in primire parloagele tarii si cultivati plante energetice. Acesta e sfatul expertilor de la Bruxelles care sunt gata sa va dea subventii consistente.
Subventiile se aadreseaza celor care se reprofileaza pe stuf chinezesc sau salcie suedeza. Arata ca niste buruieni, dar s-a demostrat stiintific ca, odata tratate, pot da caldura ieftina.
Putin peste 1.000 de hectare de Mischantus Gigantheus sau "iarba elefantului" au cultivat agricultorii nostri in ultimul an si pe alocuri cateva "fire" razlete de salcie scandinava.
"Puteti mai mult", observa expertii care ne si incurajeaza cu 100 de euro pentru fiecare hectar.
Intr-o mlastina cu stufaris, agricultorii nostri ar putea sa intrevada un profit. Sunt cateva mii de hectare de parloage numai bune pentru cultivat plante energetice, spun cei de la Agricultura. Investitorii trebuie totusi sa ia in calcul ca stuful chinezesc ajunge pana la patru metri, asa vor avea nevoie si de utilaje speciale.
Pentru cultivarea unui hectar de salcie suedeza se cheltuiesc aproximativ 2.000 de euro. Odata culeasa, uscata si maruntita, ii poate aduce celui care o planteaza 1400 de euro profit pe hectar in fiecare an.
Si daca ne gandim ca traieste 25 de ani si ca jumatate de hectar din "iarba elefantului" poate asigura caldura si apa calda pentru o locuinta timp de un an de zile, devine tentant.
Concret, o persoana care incalzeste o casa de 150 metri patrati cu gaz si plateste lunar 800 de lei, ar putea da cu 50% mai putin daca in centrala ard peleti. Asta desigur dupa ce a platit 5000 de euro ca sa isi schimbe tot sistemul de incalzire. O suma mare. Tocmai de aceea statul ii da inapoi o treime prin programul Casa Verde.
Calculele sunt mai simple si la fel de rentabile in cazul celor care se incalzesc la soba cu motorina, lemn sau carbune. Aici se inlocuieste pur si simplu combustibilul clasic.
Pana acum in Romania au fost cultivate plante energetice in Buzau, Sibiu, Braila, Covasna si Harghita. Specialistii spun ca ele pot creste lejer printre cartofi, sfecla sau porumb.