Criza politica a dat cu leul de pamant, asa ca in 2010 se scumpesc toate!

Ultima actualizare: 26-10-2012 23:00

Deprecierea leului si cresterea accizei vor ingreuna serios viata romanilor. In 2010 se scumpesc toate, de la carburanti, pana la bauturi si tigari.

Explicatia este una cat se poate de simpla. Preturile acestora se vor calcula in functie de cursul anuntat joi de Banca Centrala Europeana.

Scumpirea va fi diferita in functie de ponderea accizelor in pretul de vanzare. In plus, pentru unele produse cum sunt carburantii auto si tigarile va creste si acciza in euro.

Si asta din cauza crizei politice care a dat cu leul de pamant exact cand nu era momentul, adica in ziua in care se stabileste cursul pentru accizele de anul viitor.

Astfel ca fumatorii care insista sa isi intretina acest viciu vor da in plus 1 leu si 83 de bani. La sfarsitul anului 2008, acciza era de 1 euro pe pachet. Acum a ajuns la 1 euro si 28 de eurocenti, iar in ianuarie va urca la 1,48 de euro.

Daca luam in calcul si cursul din ce in ce mai mare, vedem ca acciza va reprezenta mai mult de 6 lei din pretul unui singur pachet de tutun. Asa ca tigaretele din categoria medie o sa ajunga la 9 lei.

Desi acciza in euro pentru alcool nu o sa urce, cresterea cursului euro luat in calcul va duce automat la scumpirea bauturilor de 40 de grade cu aproape 2 lei pe litru.

Pretul benzinei sare si el cu 28 de bani, iar al motorinei cu 23. Experienta ne arata insa ca scumpirea carburantilor este invocata si de alti comercianti si astfel o sa dam mai mult si pe mancare.

Exista si o veste buna, dar numai pentru unii: de anul viitor dispar accizele pentru hainele de blana, parfumuri, bijuteriile din aur, articolele din cristal si armele de vanatoare. Acestea se vor ieftini cu 25 pana la 50%.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO