Criza din Egipt se va vedea in portofelul tau curand

Portofel, carduri

Tensiunile politice si sociale din Egipt nu au doar efecte globale pe termen lung, ci si efecte imediate, pe care fiecare le-am putea resimti curand in buzunarele noastre.

Potrivit directorului Bursei de marfuri din New York, citat de FoxNews, criza egipteana se va simti la pompa, la magazin, la mall, dar si acasa la fiecare dintre noi.

La benzinarii

Pretul petrolului a atins pe bursa din Londra maximul ultimilor doi ani, 103,37 dolari pe baril, potrivit Reuters. Adica a crescut cu peste 7 dolari in doar 10 zile din doua motive: 1. Egiptul detine cea mai mare capacitate de rafinare din Africa. 2. Administreaza Canalul Suez si conducta Sumed – doua rute strategice de tranzit al petrolului din zona Golfului Persic. Adica dinspre Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Irak, Qatar si Kuweit – unde se afla jumatate din rezervele de petrol ale lumii. Toata lumea sta ca pe ghimpi pentru ca daca in aceste tari s-ar schimba regimurile actuale cu regimuri politice anti-occidentale care ar inchide robinetele cu titei, atunci vom intra cu totii in colaps. Revenind la Canalul Suez, daca Egiptul il inchide pentru petrolisti, atunci vapoarele trebuie sa ocoleasca Africa - o ruta cu 10.000 de kilometri mai lunga decat cea actuala. Prin ecluzele canalului trec in fiecare zi 2 milioane de barili de titei (echivalentul a 3% din productia totala a lumii).

La magazin

Citește și
Egipt
Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit "ziua plecarii" lui Mubarak
„Pare să vrea să se asigure că va începe cel de-al treilea război mondial”. Fiul lui Donald Trump, reacție dură

Problema inflatiei este una permanenta la noi, cu sau fara presiunile externe, insa tot mai multe avertismente arata ca preturile alimentelor cresc necontenit. Iar cel mai rau este ca nimeni nu prevede sanse de stopare a acestei tendinte. Indicele Organizatiei pentru Agricultura si Alimente a ONU a atins recordul istoric de 230 de puncte. Asta inseamna ca cerealele, uleiul, zaharul, lactatele si carnea sunt mai scumpe ca niciodata. De asemenea preturile la cafea si cacao au atins cote alarmante. Bineinteles, nu doar situatia din Egipt este de vina pentru ce se intampla in prezent, dar ea se adauga unor fenomene meteo extreme si unor calamitati care au decimat recoltele din tarile mari exportatoare, cum ar fi Brazilia, Australia, Canada, Rusia si Ucraina.

Citeste pe larg despre criza preturilor la alimente

La mall

Egiptul este unul dintre cei mai mari exportatori de bumbac. Daca vanzarea acestor plante se opreste, ori daca nu se mai exporta cantitati suficiente, atunci toate hainele, de la jeansi pana la tricouri, sosete, camasi sau geci, toate se vor scumpi. Deja preturile pentru bumbac sunt la cele mai ridicate valori din ultimul secol si jumatate, scrie The Telegraph.

Pana acum cauza principala a majorarii era vremea proasta care a devastat culturile din India, Pakistan si China, diminuand rezervele globale. In acest moment intra in discutie si factorul instabilitate sociala si politica, odata cu revoltele din Egipt.

Acasa

Cresterea preturilor la combustibili n-ar trebui sa-i ingrijoreze doar pe cei care au masini. Si asta pentru ca astfel de majorari se vor vedea, mai devreme sau mai tarziu, in mai toate preturile de la bunuri si servicii. In plus, cresterile se observa si in facturile de la intretinere: se va scumpi salubritatea (pentru ca transportul gunoaielor menajere devine mai scump), apoi odata cu petrolul scump si pretul gazelor se va majora , dupa care ar urma costul energiei electrice.

Ce spun economistii

Nouriel Roubini, cel despre care se spune ca a prezis criza financiara din 2007-2009 si pe care unii il numesc “Dr. Doom”, ne indeamna sa nu ne uitam la multimea adunata la Cairo, ci la motivele pentru care protestatarii sunt in strada, dupa ani de represiune si de liniste in tara.

Ce s-a intamplat in Tunisia se intampla acum in Egipt, dar sunt pe cale sa apara revolte si in Maroc, Algeria si Pakistan – toate sunt legate de somaj, saracie si cresterea preturilor pentru mancare si bunuri, spune Roubini, citat de Global Research.

Costurile crizei egiptene

Pe Bursa de la Cairo, jucatorii au pierdut deja peste 12 miliarde de dolari in cele 11 zile de conflicte, scrie Ria Novosti.

Cel mai mare tour operator din Europa, compania TUI Travel, raporteaza deja pagube de 32 de milioane de lire sterline – 5 milioane dupa criza din Tunisia si 27 de milioane estimate pentru cea din Egipt, scrie The Telegraph.

S-au anulat in masa vacante de pe piete mari, cum ar fi Germania sau tarile nordice, dupa avertismentele transmise de guverne cetatenilor. Inca se mai opereaza pachete la statiunile de la Marea Rosie, dar nu se stie pana cand, spun reprezentantii TUI.

Intreruperea conexiunilor la internet, timp de 5 zile, a costat economia Egiptului peste 90 de milioane de dolari. Organismele internationale estimau ca pierderile au fost de 18 milioane de dolari pe zi, insa in realitate se pare ca este vorba de sume de cinci ori mai mari, scrie Forbes.

Si asta pentru ca sunt afaceri care pur si simplu sunt moarte fara internet. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca au fost intrerupte si telecomunicatiile. Telefonia mobila a fost la paman cateva zile la rand, iar companiile din domeniu vorbesc despre gauri de 110 milioane de dolari, pe termen scurt. Efectul pe termen lung este inca greu de cuantificat.

Articol recomandat de sport.ro
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
”Scandalos!” Kosovarii au ”explodat” după ce au văzut ce scrie în raportul meciului România - Kosovo
Citește și...
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo:
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo: "E atmosfera de razboi"

Cairo nu mai este, de ceva vreme, celebrul oras turistic, plin de vestigii ale trecutului. Acum, orasul este intesat de tancuri si soldati, iar oamenii poarta cagule si sunt inarmati cu bate si pistoale automate. Catalin Radu Tanase se afla acolo.

Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit
Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit "ziua plecarii" lui Mubarak

Deznodamantul crizei din Egipt nu se zareste la orizont. Protestele continua, iar presedintele Hosni Mubarak refuza in continuare sa demisioneze in ciuda presiunilor din strada.

Romanii fug in numar tot mai mare din Egipt
Romanii fug in numar tot mai mare din Egipt

UPDATE: O aeronava care a aterizat miercuri dimineata la Bucuresti a adus acasa oameni inspaimantati de tot ceea ce au vazut in orasele pline de manifestati.

Recomandări
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR

Ludovic Orban a anunțat luni seara că se retrage din cursa prezidențială și o va susține pe Elena Lasconi, candidata USR.

EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”

Cu șase zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, este din nou scandal pe scena politică. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președinta USR, Elena Lasconi, și Mircea Geoană îi cer demisia premierului Marcel Ciolacu.

Un anunț care oferea spre închiriere o cabană din Brașov, de Revelion, cu 5.000 lei, s-a dovedit a fi total altceva
Un anunț care oferea spre închiriere o cabană din Brașov, de Revelion, cu 5.000 lei, s-a dovedit a fi total altceva

Escrocii profită din nou de neatenția, graba, ori naivitatea oamenilor pentru a-i păcăli cu anunțuri false de cazare.