Egipt contra Egipt. Inca nu a sosit "ziua plecarii" lui Mubarak

×
Codul embed a fost copiat

Deznodamantul crizei din Egipt nu se zareste la orizont. Protestele continua, iar presedintele Hosni Mubarak refuza in continuare sa demisioneze in ciuda presiunilor din strada.

 

Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo: "E atmosfera de razboi"

Cronologia evenimentelor, vineri, 4 februarie:

21:45 Premierul egiptean, Ahmed Shafic, a exclus ca presedintele Hosni Mubarak sa ii transfere puterea vicepresedintelui Omar Suleiman, intr-un interviu acordat vineri seara postului de televiziune Al-Arabiya, relateaza AFP.

"Nu exista motive ca presedintele sa se dezica, prezenta lui este un fel de garantie a stabilitatii pentru tara", a afirmat premierul egiptean.

Citește și
petrol
Tensiunile din Egipt au dus la cresterea pretului petrolului Brent
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

21:02 Opozantul egiptean si laureatul premiului Nobel pentru Pace, Mohamed ElBaradei, a declarat vineri pentru postul de televiziune Al-Jazeera ca "nu are obiectii" in a se prezenta la alegerile prezidentiale drept candidat "daca poporul imi cere acest lucru", relateaza AFP. "Prima mea prioritate in prezent este o tranzitie catre un regim democratic in Egipt", a adaugat Mohamed ElBaradei.

Fostul director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) s-a intors recent in Egipt pentru a participa la manifestatii dupa ce in ultimul an s-a deplasat permanent intre Cairo si Europa. ElBaradei a declarat in urma cu un an, la prima sa revenire in Egipt, ca nu va candida la alegerile prezidentiale decat in calitate de independent si doar daca aceste alegeri vor fi transparente si democratice. O candidatura a lui ElBaradei este aproape imposibila in termenii Constitutiei actuale din cauza conditiilor impuse.

19.30 Franta nu mai are informatii de la trei jurnalisti si un cercetator aflati in Egipt. Anuntul a fost facut de ministrul francez de Externe, Michèle Alliot-Marie, citat de AFP. El a spus ca l-a sunat pe omologul sau egiptean, Ahmed Abul Gheit, in legatura cu acest subiect.

Potrivit unor surse diplomatice, doi dintre cei trei jurnalisti sunt angajati ai unei agentii de presa, Magneto Presse, care lucrau pentru postul de televiziune Canal+, iar cel de-al treilea apartine televiziunii Arte. Cercetatorul este membru al organizatiei Amnesty International, potrivit acelorasi surse.

17.00 ABC News: Puterea presedintelui egiptean Hosni Mubarak s-a diminuat dupa manifestatiile impotriva regimului care au inceput la 25 ianuarie, dar averea sa personala, cuprinsa intre 40 si 70 de miliarde de dolari, va ramane intacta la sfarsitul mandatului sau.

Potrivit expertilor, averea familiei lui Mubarak a fost construita in mare parte in urma unor contracte militare incheiate in perioada in care actualul presedinte era ofiter in fortele armate.

Acum, averea familiei ar fi de 40 pana la 70 de miliarde de dolari, potrivit unor estimari. Familia lui Mubarak detine proprietati la Londra, Paris, Madrid, Dubai, Washington, New York si Frankfurt, conform unui raport al IHS Global Insight.

16.45 Der Spiegel: Regimul Hosni Mubarak a recrutat militanti, din randul muncitorilor sezonieri foarte saraci, pe care i-au trimis pe strazi cu bare metalice, bate si cutite pentru atacarea protestatarilor.

Conform sursei citate, militantii pro-Mubarak au fost recrutati prin intermediul filialelor partidului de guvernamant, de obicei contra unor sume cuprinse intre 10 si 15 euro. Acestora li se adauga, potrivit Der Spiegel, aproximativ 14.000 de detinuti, care au evadat sau au fost eliberati deliberat din inchisori pentru a provoca o situatie haotica.

16.00 Televiziunile poloneze isi repatriaza echipele din Egipt. Este vorba despre televiziunea publica poloneza TVP si postul privat de televiziune TVN. Conducerile acestora au cerut corespodentilor in Egipt sa plece de acolo.

Joi, doua echipe ale TVP au fost retinute la Cairo. Camera uneia din ele a fost avariata de politisti, cealalta a fost retinuta toata ziua intr-un post de politie.

18.30 Sky News anunta ca, in zona pietei Tahrir, unde se afla aproximativ 100.000 de persoane, s-au auzit focuri de arma.

16.00 CNN: Aproximativ 35.000 de persoane protesteaza la Suez, fata de presedintele egiptean. Adunari similare au loc si in Alexandria, al doilea oras ca marime din tara, unde protestatarii s-au reunit la moscheea din centrul orasului.

Pe zidurile orasului au aparut mesaje, precum: "Ultima zi a faraonului", "Lasa-ne in pace batrane" sau "Jocul s-a terminat".

La Cairo, sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak s-au adunat la o moschee pentru o "zi a loialitatii", in timp ce demonstrantii antiguvernamentali s-au adunat pentru o "zi a plecarii" si "o zi de ramas bun".

15.45 AFP: Biroul din Cairo al postului Al Jazeera a fost devastat de persoane neidentificate, care au distrus echipamentele.

Duminica, ministrul egiptean al Informatiilor, Anas el-Fekki, ordonase suspendarea emisiei postului Al Jazeera, care a relatat pe larg despre protestele impotriva lui Hosni Mubarak.

15.30 Filiala France Telecom din Egipt, "constransa" sa trimita mesaje telefonice armatei. Un purtator de cuvant al grupului francez, citat de AFP, a spus ca, oricum, armata egipteana a fost "clar identificata" drept expeditor.

France Telecom declara ca "dezaproba ferm orice mesaj cu continut politic care ar fi impotriva principiilor de neutralitate inscrise in rolul nostru si traditia noastra de operator de comunicatii".

Joi, gigantul britanic de telefonie mobila Vodafone a s-a plans de faptul ca a fost obligat sa difuzeze abonatilor sai in Egipt mesaje oficiale.

Potrivit Vodafone, autoritatile egiptene se folosesc, de la inceperea manifestatiilor antiguvernamentale, de o lege care constrange operatorii de telefonie mobila ai tarii (Vodafone, Mobinil si Etisalat) sa trimita mesaje oficiale destinate populatiei, sub forma de mesaje text.

15.00 Zeci de mii de manifestanti s-au reunit la Alexandria fata de regimul lui Hosni Mubarak. Reuniti in fata moscheii Qaed Ibrahim, in centrul orasului, manifestantii, majoritatea sustinatori ai Fratilor Musulmani, au strigat "Jos Mubarak, jos regimul".

14.30 Personalul medical, impiedicat sa ajunga la raniti, in Egipt. Un prim avion incarcat cu material medical, trimis de Comitetul International al Crucii Rosii insa, in unele cazuri, personalul medical a fost impiedicat sa ajunga la raniti, relateaza AFP.

Circa 900 de persoane au fost ranite si alte noua au fost ucise in ultimele 48 de ore in confruntari, explica CICR, citand statisticile Ministerului egiptean al Sanatatii.

14.00 Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, indeamna poporul egiptean sa continue revolta pana la instaurarea unui regim islamist. Intr-un discurs rostit cu ocazia predicii de vineri la Universitatea din Teheran, ayatollahul Khamenei si-a exprimat speranta ca "armata egipteana se va alatura poporului".

Potrivit liderului suprem iranian, revoltele din Tunisia si Egipt reprezinta "un semn al trezirii islamice" in lume. Potrivit lui Ali Khamenei, Hosni Mubarak este "valetul sionistilor si al Statelor Unite".

13.10 Trei jurnalisti francezi ai postului TF1 si unul de la ziarul Le Figaro, arestati joi la Cairo, au fost eliberati in cursul noptii de joi spre vineri. Conform AFP, ei nu au fost agresati, dar au fost interogati timp de aproximativ 15 ore, cea mai mare parte a timpului legati la ochi.

12.45 Senatul SUA a adoptat o rezolutie simbolica, care face apel la formarea unui Guvern interimar in Egipt. In document, nu se cere demisia lui Mubarak, insa il indemna pe acesta sa inceapa "sa raspunda aspiratiilor poporului sau".

12.30 Manifestantii au adunat provizii de pietre in piata Tahrir, iar autoritatile au suplimentat trupele inarmate. Manifestantii antiguvernamentali si-au instalat propriile puncte de control, pentru accesul in piata, mizand pe o participare importanta la mitingul de astazi, care sa-l determine pe presedintele egiptean, Hosni Mubarak, sa demisioneze.

Conform CNN, trupele guvernamentale au retinut, deja, cateva persoane care paraseau piata, indreptand armele spre acestea si obligandu-le sa se culce la pamant.

Potrivit datelor oficiale, furnizate de Guvern si citate de Mediafax, bilantul ranitilor a crescut. Ministrul Sanatatii a anuntat ca numarul persoanelor ranite in timpul violentelor a ajuns la 896. El a mai precizat ca in aceste confruntari au fost ucise opt persoane.

12.15 Doi jurnalisti bulgari, un reporter si un cameraman ai unui post de televiziune, au fost retinuti, timp de 40 de minute, de politia egipteana, in timpul protestelor de la Cairo. Potrivit site-ului Novinite.com, citat de Mediafax, reporterul Ivan Vilcev si cameramanul Ognian Krastev, de la postul bulgar TV7, au fost arestati pentru ca s-au aflat in imediata apropiere a pietei Tahrir.

  12.00 O racheta antitanc a fost lansata astazi asupra sediului Securitatii de Stat din orasul egiptean El-Arish, situat in apropierea frontierei cu Fasia Gaza. Conform AFP, care citeaza martori si o sursa din serviciile de securitate, tirul de racheta, de tip RPG, a provocat un incendiu in cladire si a spart mai multe geamuri.

Nu se stie daca atacul s-a soldat cu victime. Originea tirului de racheta este necunoscuta.

11.45 Ministrul egiptean al Apararii a vorbit manifestantilor de la Cairo. Potrivit unui fotoreporter al AFP, militarii le-au cerut manifestantilor sa se aseze pentru ca minsitrul Tantaoui sa li se poata adresa.

"Omul v-a spus ca nu va mai candida", a afirmat ministrul, referindu-se la presedintele Hosni Mubarak. Acest anunt nu a calmat, insa, manifestantii.

10:46 Liderii tarilor din Uniunea Europeana intentioneaza sa condamne "in modul cel mai categoric" violentele contra manifestantilor egipteni, in cadrul unei reuniuni care are loc astazi la Bruxelles. 

Ei se pregatesc sa anunte ca Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, intentioneaza sa efectueze o vizita in Egipt, la o data care nu a fost inca stabilita.

Sefii de stat si de Guvern din cadrul Uniunii "deplang degradarea situatiei din Egipt, condamna violenta in modul cel mai categoric si reafirma dreptul tuturor cetatenilor de a manifesta liber si pasnic sub protectia fortelor de ordine", se arata intr-un proiect de declaratie, relateaza AFP.

10:27 Unul dintre fondatorii gruparii Jihadul Islamic Egiptean ii cheama pe egipteni sa continue lupta "contra faraonului si partidului sau putred".

Intr-un comunicat din 2 februarie, postat pe un site islamist, Sarwat Salah Shehata saluta "atitudinea curajoasa si vitejia respectabilului popor egiptean fata de tiranie".

"Semnele victoriei au aparut. Deci, continuati-va lupta pana la sfarsit si nu va multumiti cu reforme ministeriale, reduceri de preturi, cresteri de salarii sau orice alta solutie la care a recurs acest regim dictatorial, (doar) pentru ca este incoltit. Faraonul si partidul sau putred trebuie sa plece", scrie el.

"Noi, cei din cadrul gruparii Al-Jihad, ne exprimam solidaritatea cu poporul musulman al Egiptului si ii cerem lui Allah (...) sa accepte mortii acestuia intre martirii sai si sa-i aiba in grija pe raniti (...) Cerem armatei si persoanelor onorabile din cadrul fortelor de securitate sa raspunda asteptarilor natiunii si sa sustina poporul. Istoria va va judeca", se arata in comunicat.

08:30 Partizanii presedintelui egiptean Hosni Mubarak nu au ucis manifestanti antiguvernamentali in cursul violentelor care s-au inregistrat la Cairo, a declarat joi vicepresedintele Egiptului, Omar Suleiman.

07:20 Armata egipteana a confirmat ca nu intentioneaza sa deschida focul asupra manifestantilor de la Cairo, unde este programata pentru vineri o noua manifestatie impotriva presedintelui Hosni Mubarak, a declarat amiralul Mike Mullen, seful Statului Major Interarme american, citat de AFP.

05:33 Potrivit New York Times, Statele Unite ar fi negociat cu autoritatile egiptene plecarea de urgenta a presedintelui Hosni Mubarak si transferul de putere unui guvern de tranzitie condus de vicepresedintele Omar Suleiman.

05:00: ProTv: Cancelariile occidentale cer puterii de la Cairo sa puna capat actiunilor de intimidare exercitate impotriva ziaristilor straini. Bilantul victimelor din ultimele 2 zile, dificil de confirmat, este de zece morti si peste 1000 de raniti. Sursele medicale vorbesc si de un strain omorat in bataie.

04:00: Chiar daca Mubarak s-a impotrivit pana acum sa plece de la putere, reprezentantii ambelor guverne poarta discutii pentru crearea unui guvern de tranzitie care sa poate aduce in tara o reforma bazata pe constitutie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo:
Catalin Radu Tanase din piata Tahrir, Cairo: "E atmosfera de razboi"

Cairo nu mai este, de ceva vreme, celebrul oras turistic, plin de vestigii ale trecutului. Acum, orasul este intesat de tancuri si soldati, iar oamenii poarta cagule si sunt inarmati cu bate si pistoale automate. Catalin Radu Tanase se afla acolo.

Tensiunile din Egipt au dus la cresterea pretului petrolului Brent
Tensiunile din Egipt au dus la cresterea pretului petrolului Brent

Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a atins maximul ultimelor 28 de luni, de 102,18 dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor investitorilor ca tensiunile din Egipt se vor propaga in statele invecinate.

Romanii fug in numar tot mai mare din Egipt
Romanii fug in numar tot mai mare din Egipt

UPDATE: O aeronava care a aterizat miercuri dimineata la Bucuresti a adus acasa oameni inspaimantati de tot ceea ce au vazut in orasele pline de manifestati.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.