Congresul american a respins planul de iesire din criza propus de Bush
Furtuna revine pe pietele financiare internationale, dupa ce la Washington, Camera Reprezentantilor a respins luni seara planul Administratiei Bush de salvare a bancilor falimentare.
Statul urma sa dea 700 de miliarde de dolari, pentru rascumpararea imprumuturilor fara acoperire.
Votul din Camera Reprezentantilor a produs imediat un soc la Bursa de la New York.
Indicele Dow Jones a pierdut aproape 7% si se apropie de 800 de puncte. O valoare pe care nu o mai inregistratrase de la atentatele din 2001.
Si bursa din Tokyo s-a deschis in scadere. O alta banca americana situata in primele zece, National City a pierdut 63% intr-o singura sedinta de tranzactionare.
Se zvoneste deja ca ar putea sa fie urmatoarul mare faliment dupa Washington Mutual si Wachovia.
Trezoreria avea nevoie ca de aer de 700 de miliarde de dolari pentru a rascumpara toate imprumuturile care au provocat un adevarat tsunami financiar.
Pentru inceput, statul urma sa foloseasca o prima transa de 250 de miliarde apoi sa-i ajute pe cei care si-au luat case prin credite ipotecare si nu au mai putut achita ratele.
Criza financiara pune stapanire si pe Europa. O gramada de banci sunt nationalizate sau functioneaza in regim de avarie.
Banca britanica Bradford si Bingley s-a intors la stat, care a facut-o bucati si a vandut cele mai profitabile active unui concurent spaniol.
Iar olandezii de la Fortis au primit un imprumut de peste 11 miliarde de euro. Si lantul nationalizarilor continua in Islanda, fara sa dea semne ca se va opri aici.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, europa, faliment, banci, criza economica, congres, bursa, dolari,
Dată publicare:
29-09-2008 00:00