Criza americana face primele victime in randul bancilor europene

Ultima actualizare: 25-10-2012 18:45
Criza americana face primele victime in randul bancilor europene

Dupa ce guvernul american a nationalizat cateva dintre cele mai importante institutii bancare, europenii se vad in aceeasi situatie. Astfel, potrivit Financial Times, trei dintre cele mai mari institutii bancare europene sunt amenintate de faliment.


Astfel, in Marea Britanie, Bradford&Bingley, una dintre cele mai vechi institutii de creditare ar putea fi nationalizata, dupa ce autoritatile de la Londra au esuat in incercarea de a gasi un investitor capabil de a prelua toate datoriile firmei.
 
Si in tarile Benelux situatia este asemanatoare. Astfel, grupul financiar Fortis, cu active de circa 750 miliarde euro, este la un pas de a fi nationalizat, dupa ce in doar o zi pretul actiunilor firmei au scazut cu 35%. 

Potrivit Financial Times, exista numeroase oferte de preluare a acestui gigant financiar. Grupul francez BNP Paribas si cel olandez ING sunt interesate de o parte a activelor Fortis, insa nu de o preluare integrala.

 Problemele Fortis isi au originea in achizitia ABN Amro, in parteneriat cu Royal Bank of Scotland si Santander, pentru 70 de miliarde euro, tranzactia fiind efectuata chiar inainte de izbucnirea crizei creditelor. Fortis a platit 24 de milioane de euro pentru divizia bancara a ABN, active care au pierdut mult din valoare in contextul problemelor din sectorul financiar. 

Ca si in Marea Britanie, criza este provocata in primul rand de neincrederea populatiei in capacitatea bancilor de a evita un faliment.

Si in Germania, unda de soc este resimtita. Astfel, cel de-al doilea creditor ipotecar din Germania, firma Hypo Real Estate, aflata in criza de lichiditati, a primit peste 35 de miliarde din partea unui consortiu de banci din care faceau parte Deutsche Bank, Allianz si Aareal Bank. 

Potrivit celor de la Financial Times, un posibil faliment al acestei banci ar putea genera un efect de bumerang la nivelul pietet financiare europene, deoarece peste 20 de banci din Europa de Vest au rezerve depuse la Hypo Real Estate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO