700 de miliarde de dolari costa salvarea finantelor din SUA


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 19:21
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice
Romanii isi potrivesc ceasul dupa ora Americii

Congresul american a votat pentru un plan fara precedent, de salvare a finantelor, care ar putea ajunge la o suma colosala - 700 de miliarde de dolari.


Banii ar urma sa fie folositi pentru rascumpararea imprumuturilor fara acoperire, care au dus la un dezastru finaciar in Statele Unite. 

Deocamdata, insa, criza pare fara final si pune stapanire pe Europa, unde guvernele nationalizeaza banca dupa banca.

Inaintea votului din Congres, liderii Parlamentului au batut palma cu admistratia Bush, pentru mult asteptata solutie de iesire din criza.

Seful Trezoreriei s-a zbatut mult pentru planul de salvare, care presupune o interventie masiva a statului in sectorul privat. Cu alte cuvinte: o nationalizare fara precedent in istoria americana, la doar sase saptamani inaintea alegerilor.

Pentru inceput, statul se va folosi de o prima transa de 250 de miliarde. Apoi, cei care au case achizitionate prin credite ipotecare si nu mai pot sa le plateasca vor fi sprijiniti, macar prin renegocierea contractelor. De asemenea, instituriile finaciare vor plati asigurari impotriva pierderilor.

Chiar daca mai marii tarii s-au pus de acord, apele sunt departe de a se linisti in Congres.

Criza financiara pune stapanire si pe Europa. O gramada de banci sunt nationalizate sau functioneaza in regim de avarie. 

Banca britanica Bradford si Bingley s-a intors la stat, care a facut-o bucati, si a vandut cele mai profitabile active unui concurent spaniol. Iar olandezii de la Fortis au primit un imprumut de peste 11 miliarde de euro.


Sursa: Pro TV

Al doilea mare creditor din Germania ajutat cu pana la 35 mld. de euro
Gigantul financiar Citigroup a preluat banca Wachovia
Bancile din Europa cad ca popicele: valul negativ vine spre Europa de Est
Gigantul financiar Citigroup a preluat banca Wachovia
Bancile din Europa cad ca popicele: valul negativ vine spre Europa de Est
VIDEO PROTVPLUS.RO