Peste 10.000 de angajati la stat isi vor pierde painea!
In urmatoarele saptamani. Asadar, ce parea doar un zvon sumbru, de care se temea orice bugetar, a devenit realitate. Pe scurt, asa a inceput oficial primul val de disponibilizari.
Fiecare ministru in parte a iesit la rampa si a anuntat sec la cati angajati renunta in urma restructurarii agentiilor guvernamentale. Prin plecarea lor, cei din Executiv, spera sa economiseasca 150 de milioane de euro.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca numarul de persoane disponibilizate va ajunge, pentru intregul an, la 10.200.
Circa 5.400 de angajati ai companiilor din subordinea Ministerului Economiei vor fi concediati pana la sfarsitul anului. Asta dupa ce alte 4.800 de persoane de la societatile respective au ramas fara loc de munca din luna ianuarie pana acum.
Si ministrul Dan Nica a declarat ca restructurarea Ministerului Administratiei si Internelor presupune disparitia unui numar de 1.225 de posturi, care va avea ca rezultat o economie a cheltuieilor cu salariile de 75 de milioane de lei anual.
Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala va fi si ea reorganizata in urma discutiei cu expertii FMI. Pe de alta parte, vor fi desfiintate 477 de posturi, din care 440 sunt ocupate, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.
Ministerul Sanatatii desfiinteaza in total 627 de posturi, cele mai mari reduceri de personal fiind la directiile de sanatate publica si Agentia Nationala a Medicamentului, a anuntat ministrul de resort, Ion Bazac, care a precizat ca restructurarea nu vizeaza cadrele medicale din sistemul sanitar.
Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri va restructura 260 de posturi, ceea ce inseamna o economie la buget de 3,3 milioane de lei, potrivit ministrului Constantin Nita.
Iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a pastrat patru din cele sase unitati initiale si a redus schema de personal cu 271 de posturi, din care 240 erau neocupate, economia inregistrata la bugetul de stat fiind de peste un milion lei pe luna.
La Ministerul Agriculturii vor ramane 21 de agentii, iar 1220 de persoane vor pleca.
Potrivit lui Radu Berceanu, 627 de posturi vor fi desfiintate la Ministerul Transporturilor.
Din cele 14 structuri ale Ministerului Muncii, 10 se comaseaza, una se desfiinteaza si vorbim de o reducere totala de 1316 posturi.
La Educatie, se reduc 401 posturi, la Cultura peste 200. La Ministerul Tineretului si Sportului, vor ramane 212 posturi, iar 169 vor fi reduse. La Telecomunicatii, dispar 314 din 684, iar la Externe 86 de posturi.
Sunt asadar peste 10.000 de posturi taiate si 122 de agentii desfiintate. In total, o economie la buget de aproape 150 de milioan de euro care inseamna atat salariile oamenilor disponibilizati, cat si veniturile acestor institutii care se duc la buget.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multe din aceste posturi nici macar nu erau ocupate, ci doar bugetate. Iar banii alocati pentru salarii se transformau in sporuri si prime pentru alti angajti.
In ceea ce priveste concediul fortat, ministrul muncii spune ca sefii institutiilor publice vor avea de ales. Fie isi trimit angajatii in concedii fara plata in doua reprize a cate 5 zile, fie reduc programul de lucru cu 2 ore zilnic. De altfel, guvernul pregateste si o lege care sa-i oblige pe bugetari sa respecte acest ordin.
Din pacate, pentru multi dintre cei vizati timpul liber nu este o varianta. Lucreaza in domenii care nu permit pauza. De pila, doctorii sau pompierii care vor contiuna sa mearga la munca fara sa fie insa rasplatiti pentru munca lor. Potrivit acordului cu FMI, de acelasi tratament vor avea parte presedintele, prim-ministrul si parlamentarii.
Un calcul simplu arata ca la un salariu mediu de 1900 de lei guvernul face o econonie de aproximativ 24 de lei zilnic, daca fiecare bugetar isi reduce programul de lucru de la 8 la 6 ore.