BNR reactioneaza: ingheata dobanzile
Furtuna financiara care s-a abatut asupra Romaniei in ultimele saptamani a fost provocata de mai multe banci, sustin oficialii BNR.
Mugur Isarescu tuna si fulgera si considera ca aceste institutii financiare pe care nu le-a mentionat au incercat sa-si acopere pierderile, dupa atacul esuat asupra leului, de saptamana trecuta. Cu alte cuvinte, au crescut nejustificat dobanzile pentru lei pana la 100 %.
Banca Nationala a chemat la ordine sapte banci. Le-a cerut explicatii pentru explozia dobanzilor de pe piata interbancara de saptamana trecuta. De asemenea, i-a somat pe bancheri sa revina la normal in ceea ce priveste dobanzile si tranzactiile de pe piata interbancara.
In paralel, Banca Nationala a luat masuri pentru a se asigura ca dobanzile nu vor mai ajunge din nou la niveluri apropiate de suta la suta. Spre exemplu, la valoarea de joi ea nu ar depasi nivelul de 17,8%. Altfel BNR va suspenda tranzactiile de pe piata interbancara.
Aceasta decizie este foarte buna pentru populatie. Pentru ca imprumuturile in lei nu vor mai putea fi acordate la o dobanda mult mai mare decat cea din exemplul dat.
BNR le-a readus
aminte bancilor ca nu pot avea o relatie buna pe termen lung daca ii
vor pune pe clienti sa plateasca pentru greselile lor.
In ultimele luni, doua mari grupuri financiare straine au inceput sa cumpere de piata romaneasca sume din ce in ce mai mari in euro, in speranta ca leul se va deprecia pana la un curs de 4,2 chiar 4,5 lei.
Au fost investitori care au cumparat valuta la 3,8-3,9 lei. La o investitie de 100 milioane de euro sperau sa castige din deprecierea monedei nationale peste sapte milioane de euro in doar cateva zile.
Banca Natiomala le-a dat insa planurile peste cap si a intors cursul spre 3,6 lei, ceea ce le-a produs pagube de peste cinci milioane de euro la fiecare 100 de milioane investite.
Pentru a-si acoperi pierderile aceste banci au acceptat sa se imprumute la dobanzi oricat de mari. Astfel dobanzile pentru imprumuturile intre banci au ajuns si la 100%. Tot dobanda la care se ajuta bancile intre ele se foloseste si la stabilirea dobanzilor pentru creditele in lei luate de persoanele fizice.
De aceea zeci de mii de romani au aflat ca au de platit rate mai mari pentru imprumuturile luate in lei. BNR ne asigura ca acest lucru nu se va mai intampla pentru ca dobanda este blocata.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, BNR, mugur isarescu, dobanzi, leu, curs bancar,
Dată publicare:
23-10-2008 00:00