Acum ne-am prins si noi! Fondurile UE pot fi fraudate
Fermierii din Romania si Bulgaria au inteles ceea ce aflasera cu 30 de ani in urma colegii lor din Franta, Italia sau Spania si anume ca subsidiile generoase administrate de la distanta de UE pot face obiectul fraudelor.
Fondurile Sapard au drept scop sustinerea tarilor din fostul bloc sovietic in vederea modernizarii sectorului agricol, insa in Bulgaria au alimentat coruptia, determinand Uniunea Europeana sa suspende finantarea in vara acestui an.
Deputatul bulgar Atanas Atanasov, unul dintre cei mai activi critici ai fenomenului coruptiei in tara sa, afirma ca locuitorii unui oras de fermieri i-au spus ca beneficiarii de fonduri Sapard pot fi identificati dupa masinile scumpe pe care le folosesc, afirma Sunday Telegraph in editia electronica.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bulgaria a primit peste doua miliarde de euro in perioada 2000 - 2006 si urmeaza ca pana in 2013, sa primeasca alte peste opt miliarde de euro.
Initial, fondurile au avut ca scop reconstructia drumurilor si cailor ferate si a scolilor, insa eforturile europene au fost subminate de coruptia larg raspandita in randurile clasei politice bulgare.
In anii '90, guvernul de la Sofia a fost infiltrat de fosti comunisti, fosti agenti secreti si lideri ai gruparilor de crima organizata, care pot fi vazuti si in prezent plimbandu-se pe strazile capitalei, insotiti de bodyguarzi, si care prefera sa isi rezolve problemele de afaceri prin angajarea de criminali platiti mai degraba decat in tribunale.
In octombrie, tribunalele bulgare au inceput audierile in doua cazuri de mare coruptie, unul dintre ele fiind considerat la Bruxelles drept un test pentru vointa Bulgariei de a rezolva problema.
Unul dintre acestea implica "o retea de companii formata din peste 50 de firme", acuzata de fraude in valoare de 4,6 milioane de euro din fonduri Sapard, folosite pentru inlocuirea unor echipamente de procesare a carnii.
Sursa: The Telegraph, Pro TV
Etichete: agricultura, romani, fonduri europene, frauda, subvenții, bulgari,
Dată publicare:
16-11-2008 00:00