„Doctor de bine”. Unii tineri se plâng de dureri musculare după vindecarea de Covid-19. Cum se face recuperarea
Infectarea cu SARS-COV-2 lasă, nu de puţine ori, sechele pe termen lung, fie că vorbim de afectarea unor organe, cum sunt plămânii, ori a musculaturii.
Oamenii rămân cu o stare de oboseală care poate dura chiar şi câteva luni, iar afectaţi pot fi şi tinerii care obişnuiau să facă mişcare. Tocmai de aceea nu este indicat ca imediat după vindecare, mai ales dacă am trecut printr-o formă gravă de boală, să reluăm activităţile sportive într-un mod intens. Recuperarea se face treptat şi indicat, la indicaţia specialiştilor. Iar un set zilnic de exerciţii este indicat şi celor care lucrează de acasă şi stau mult în faţa calculatorului.
Claudia Diaconu, fizioterapeut: „Infectarea cu nouă tulpină am văzut că a afectat mai mult tinerii. Chiar dacă au în jur de 20 şi ceva de ani, se plâng de dureri musculare foarte grave. Lucrăm pe creşterea tonusului muscular, lucrăm pe exerciţii de stretching asistat în care să reuşim să le redăm mobilitatea de dinainte şi tonusul muscular de dinainte. La început trebuie să vină cu o frecvenţă zilnică, apoi uşor uşor să reintre în activităţile pe care le făceau înainte şi să reintre în starea pe care o aveau înainte. Apoi, după 2 săptămâni frecvenţa este de 2-3 ori pe săptămână şi se ajunge chiar la 3 luni de recuperare.”
Ce exerciţii puteţi face atunci când musculatura este afectată, aflaţi pe stirileprotv.ro, din emisiunea ''Doctor de bine'', prezentată de Liliana Curea.