Dr. Beatrice Mahler, despre valul trei de infectări: ”Este o formă de COVID mai agresivă decât ce am văzut în 2020”

Dată publicare: 18-03-2021 09:30
Dată actualizare: 25-03-2021 08:12


Suntem în plin val trei al pandemiei de coronavirus și, mai mult decât oricând, avem nevoie de informații despre igiena a două organe vitale - plămânii.

Medicul pneumolog Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, ne-a explicat pașii pe care trebuie să îi facem pentru ca infecțiile de la nivelul plămânilor să nu le afecteze funcția.

Tot ce trebuie să știi pentru a-ți proteja plămânii, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

Andreea Groza: Începem cu ce e mai rău - nu mai sunt paturi la ATI.

Dr. Beatrice Mahler: „Nu mai avem loc nici în secția COVD, nu doar în terapie. Noaptea s-a terminat cu 9 paturi suplimentare pentru pacienții care au venit cu insuficiență respiratorie. Avem forme de boală extrem de severă. Este o formă de COVID mai agresivă decât ce am văzut în 2020.”

Andreea Groza: Inițial, ni s-a spus că noile tulpini sunt mai contagioase. Dvs. spuneți că sunt și mai agresive?

Dr. Beatrice Mahler: „Acestea erau informațiile din țările unde au apărut. Acum trebuie să vedem statistic și în România câte persoane infectate vor necesita suport ventilator.”

Andreea Groza: În Institul Marius Nasta începeți suportul ventilator din secție, nu în terapie intensivă. De ce?

Dr. Beatrice Mahler: „Pacientul care ajunge cu insuficiență respiratorie nu reușeste cu o concentrație de oxigen crescută să ajungă la o saturație care să îi susțină creierul, inima. Acest oxigen e nevoie sa fie introdus în plămân cu o presiune mai mare. Sunt aparate care introduc oxigenul cu presiune crescută în căile respiratorii. Un pacient, care e intubat neinvaziv, așa se numește procedeul, trebuie să fie conștient, să colaboreze și să accepte ritmul pe care îl impune aparatul.”

Andreea Groza: Facem COVID și stăm acasă. Cum ne putem da seama când să venim la spital?

Dr. Beatrice Mahler: „Mi-aș dori să înteleagă fiecare persoană care stă acasă că e important sa aibă un test, care să fie evidențiat în baza statistică națională.
Și să vorbim de interesul personal. Când știm că la 1-2 noaptea pacientul care ajunge la camera de gardă, are un test rapid pozitiv, existent în baza națională de date, va beneficia din primul moment de terapie.

Altfel, la 7-8 zile de la debut, testul rapid - sunt șanse mici să mai iasă pozitiv. Când vine pacientul la 7-8 zile, vine într-o furtună de inflamație, dar testul rapid îi iese negativ! Va trebui să așteptăm rezultatul testului PCR, care durează. Iar pacientul stă într-o zona tampon, care nu oferă acces la medicație. Face diferența între terapie intensivă și lipsa acesteia.”

Andreea Groza: Adică nu stăm acasă fără sa știe cineva de noi.

Dr. Beatrice Mahler: Da, dacă nu aveți simptome grave, stați acasă, și e bine. Faceți testul! Și vorbiți cu medicul de familie să vă monitorizeze. Dar faceți testul să aveți un rezultat pozitiv.”

De ce trebuie purtată masca și după vaccinare

Andreea Groza: Noi două suntem vaccinate și purtăm această mască și o vom purta multă vreme de acum înainte. De ce?

Dr. Beatrice Mahler: „Pentru că există un procent de oameni, în funcție de tipul de vaccin, care nu vor face anticorpi suficienți. Probabilitatea e mare ca amândouă să avem un titru de anticorpi care să ne ofere protecție în condițiile în care transmiterea comunitară nu ar fi crescută. Dar acum există riscul de a ne infecta și, o mica perioadă de timp, vom putea transmite virusul celor dragi din familie nevaccinați.”

Andreea Groza: „În boala COVID 19 faceți CT. Ați descoperit anul acesta mai mulți noduli pulmonari în felul acesta?

Dr. Beatrice Mahler: Da, dar trebuie sa precizăm, când facem examen CT la un pacient, acesta va avea leziuni. Nu pot fi interpretate toate corespunzător. La o lună după boala acută, i se recomandă din nou CT ca să evaluăm nodulii pulmonari descoperiți.”

Andreea Groza: Anul trecut mi-ați spus că vreți ca Marius Nasta să ofere tratament complet pentru cancerul de plămâni.

Dr. Beatrice Mahler: „La Marius Nasta punem diagnosticul, facem chirurgia cancerului de plămân și chimioterapia. Nu avem radioterapie. Și e necesară și în stadii avansate, pentru calitatea vieții. Reduce durerile.”

Andreea Groza: Vorbim despre o boală diagnosticată tardiv în România.
Dr. Beatrice Mahler: Cancerul pulmonar doare doar când tumora a depășit plămânul și ajunge în structurile care îl înconjoară. Sau când dă metastaze. E util screening-ul prin CT cu doză mică. La fumători, la cei care au în familie cazuri.”

Infecțiile lasă cicatrici permanente în plămân. Cum le prevenim?

 

Andreea Groza: În afară de fumat, trăim într-un oraș poluat.

Dr. Beatrice Mahler: „Orice noxă produce inflamație. Dar depinde ce plămân găsește. Câte infecții respiratorii au trecut peste noi. Plămânul nu se vindecă perfect după o infecție! De aceea, trebuie să prevenim infecțiile cu vaccinări. Pentru adult:
• Vaccin antigripal, vaccin anti SARS-COV-2.
• Vaccinul antipneumococic, DTP (ultimul - o dată la 10 ani). ”

Avem 2 zone afectate: Zona de căi respiratorii. Structura peretelui bronșic se modică, produce mai multă secreție. Apare risc crescut de alte infecții. Și zona de alveole. În SARS COV 2 spre exemplu, inflamația intensă, acele proteine pe care le produce organismul ca răspuns la inflamație ajung să ocupe săculeții de aer. Nu mai e permis schimbul de gaze.


Fumătorii au plămânii mici și duri

 

Dr. Beatrice Mahler: La fumători, căile respiratorii sunt deformate. Așa apare bronșita cronică. În al doilea rând, noxele distrug fibrele elastice de la nivelul alveolelor. Dintr-un plămân care se destinde, este pliabil, devine un plămân mic și dur.

În al treilea rând, noi suntem apărați în organism de neutrofile. În plămân sunt alte celule imunitare - macrofagele - foarte inteligente. Fumul de țigară le intoxică, organismul produce mai multe, dar incapabile. Și apărarea imunitară nu mai există.”


VIDEO PROTVPLUS.RO