„Doctor de bine”. Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: Scrâșnitul din dinți poate distruge toată dantura. Cauzele fenomenului
Bruxismul, adica scrâșnitul dinți, arată în peste 90% din cazuri o problema ortodontică. Dar dacă medicul ortodont nu descoperă forțe anormale în cavitatea orală, bruxismul poata arăta anxietatea.
Forțele anormale din cavitatea orală produc carii și boală parodontală – ne spune dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.
Andreea Groza: Când există și dinți de lapte, dar și dinți definitivi, înainte de 12 ani, scrâșnitul nu e problemă. De ce?
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Dr. Denisa Zaharia: „Când sunt doar dinți de lapte sau când există așa-numita dentiție mixtă (dinți de lapte și dinți definitivi), acest scrâșnit din dinți este normal. Apare când mandibula (maxilarul inferior) se mișcă pe orizontală. Aceste mișcări se formează tocmai ca să crească oasele maxilare, adică oasele în care stau dinții. De aceea, nu ne îngrijorăm de scrâșnitul din dinți până la 12-13 ani, când pe arcade vor fi doar dinți definitivi.”
Andreea Groza: După 13 ani ani nu mai e normal să scrâșnim din dinți....
Dr. Denisa Zaharia: „Da, dar până la această vârstă copilul trebuie să vină la o consultație ortodontică, să vedem cum erup dinții.
Dinții care nu stau corect determină sensibilitate dentară.”
Andreea Groza: Dar adulții de ce scrâșnesc din dinți?
Dr. Denisa Zaharia: „În peste 90% din cazuri, aceste sunete arată că între anumiți dinți există contacte incorecte. Acestea determină deplasarea mandibulei, ca să depășescă acest contact incorect, adică acest obstacol. Apare o deplasare exagerată, noaptea, când dormim.
Unii oameni au țesuturi suficient de elastice, care se adaptează.
La alții însă apar semne de uzură dentară. Sau apare sensibilitatea dentară - la cald, rece, la dulce. Apar leziuni în apropierea gingiei, care nu sunt carii, ci leziuni traumatice determinate de aceste forțe anormale. Și care determină sensibilitatea dentară.”
Andreea Groza: Masticația înseamnă forțe uriașe în cavitatea orală. Dacă forțele sunt anormale în cavitatea orală, din cauza poziției dinților, cum traduceți această situație?
Dr. Denisa Zaharia: „Când mestecăm, apar forțe imense în mod normal. Acestea stimulează corect toate țesuturile dentare.
Dar dacă dinții nu sunt aliniați corect, simpla masticație determină retragerea gingiei, mergând până la mobilitate dentară și pierderea dintelui.”
Andreea Groza: Asta înseamnă și că dacă lipește un singur dinte, suferă toți.
Dr. Denisa Zaharia: „Da. Mai ales dacă forțele sunt incorecte pe dinții cu ajutorul cărora mestecăm.
Spre exemplu, dacă ai o măsea, care nu primește forțe normale, suferă dinții frontali. Și vedem un dinte situat în față, care suferă. Și pacienții nu înțeleg de ce apar leziuni la nivelul dinților care se văd în zâmbet din cauza celor cu ajutorul cărora mestecăm! Situația se corectează cu ajutorul medicul ortodont.”