Vitamina C este esențială pentru organism în combinație cu Zinc și Seleniu. Cum le putem asimila
Crește glicemia - se mărește rezerva de combustibil. Hormonii de stres sunt produși asiduu. Celulele albe din sânge fac strategii.
Apare așa numitul efect chemo-tactic.
Vorbim despre cea mai performantă tehnică de luptă. O folosește sistemul imunitar uman. În aceste strategii, Vitamina C joacă rolul principal.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O infecție cu un virus ori cu o bacterie. Intră în luptă globulele albe din sânge, numite leucocite. Și au nevoie de energie. Energia e furnizată de zahărul din sânge - glicemia. Din această cauză, în orice infecție, glicemia crește putin. Cum?
Organismul uman secretă substanțe pro-inflamatorii, numite citokine. Se opun hormonului insulină, produs de pancreas. Adică hormonului, care scade glicemia.
Este unul dintre evenimentele biologice spectaculoase prin care luptăm împotriva agresorilor, împotriva virusurilor, bacteriilor ori a ciupercilor din mediu. Adica luptăm să depășim un stres infecțios.
Vitamina C. În sezonul rece, doar aici o găsim - pătrunjel, ardei, hrean, varză murată, cătină și măceșe. De ce e vitală? Zilnic.
Apărarea de la porțile de intrare. E asigurată de imunoglobuline. Vitamina C acționează la nivelul mucoasei și participă la eliminarea virusurilor ori a bacteriilor.
Vedem această vitamină și la nivelul celulelor albe, numite leucocite. Se numește effect chemo-tactic. Vitamina C cheamă leucocitele, tactic, la luptă și le face să fie eficiente.
Dr. Cătălin Cârstoveanu, șef sectie terapie intensivă Marie Curie: „Concentrația de vitamina C din leucocite este de 50 de ori mai mare decât cea din ser, din sânge pentru că ele absorb tot ce trebuie din sânge să fie competente. Lipsa acestui ingredient important le crează dezechilibre funcționale grave. Vin în număr mai mare pentru că nu sunt competente.”
Glanda hipofiză. O găsim în creier. Este șefa tuturor hormonilor din organismul uman.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Vitamina C acționează și la nivel hormonal, la nivelul hipofizei. O ajută să producă ACTH, hormonul care dă semnalul glandei suprarenale, intervine în sinteza cortizolului, intervine în sinteza catecolaminelor.”
Adică în producția hormonilor de stres. Aceștia luptă să depășim tocmai stresul infecțios.
Nu o producem. Nu o stocăm în organism. Avem nevoie zilnic de 130 de miligrame. Măceșele – un singur fruct conține toată cantitatea necesară dintr-o zi. Găsim fructele în natură și iarna.
Fumătorii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina C zilnic. Pentru că organismul o consumă mai repede, dacă fumați. Fumatul este un stres chimic.
În complicatele sisteme de apărare, vitamina C este ajutată de seleniu și de zinc. Zinc putem să luăm ușor din ape minerale.
Din păcate, solul României este sărac în seleniu.
Dr. Cecilia Caragea: „Este sărac în seleniu. Înseamnă ca plantele cultivate pe un sol sărac, vor fi sărace în seleniu. Aniamalele hrănite cu aceste plante seleniu vor avea carență de seleniu. Noi, oamenii avem deficit de seleniu. Seleniul este un element scump, nu poți să îți permiți să faci îmbunățirea solului cu seleniu. E o situație cu care se confruntă doar România, ci și alte stat din Europa.”
Acest element se poate lua din suplimente alimentare. Zincul - din ape minerale. Iar vitamina C, zilnic, în sezonul rece, din pătrunjel și alte frunze condimentare. Și din murături. În mediul natural, măceșele vă așteaptă până la primăvară.