Utilizarea banalei creme de protecție solară la care nu te-ai fi gândit. Geamurile nu vor mai trebui spălate niciodată
Începutul primăverii e cel mai bun moment pentru un control dermatologic. Toate leziunile pielii se evaluează înainte de expunerea masivă la ultraviolete.
Chiar dacă nu vedem soarele, aceste raze există. Și avem nevoie de protecție! Aflăm mai multe la "Doctor de bine".
În exteriorul pielii găsim pigment, adică melanină. Creează un scut de protecție; dacă acest scut e subțire, pielea are culoare deschisă. Persoanele cu pielea deschisă sunt în cel mai mare risc în fața soarelui, pentru că înmagazinează o cantitate mare de ultraviolete.
Dr. Tiberiu Tebeică, medic anatomie patologică: ”Cu cât e mai multă melanină, cu atât pielea e mai neagră, melanina respectivă e ca un scut deasupra nucleului, iar nucleul stă bine mersi, nu suferă de la radiația ultravioletă și nu se produc mutații. Deci persoanele respective nu au un risc mare de cancer. Persoanele care produc puțină melanină, deci nu au melanină să apere organismul de radiația UV, la acele persoane nucleul e expus, se produc mutații și riscul e mai mare de a dezvolta tumori de piele”.
Andreea Groza: ”Radiația ultravioletă nu este vizibilă. Într-o zi mohorâtă există. De aceea avem nevoie de creme de protecție solară tot timpul anului. Substanța activă se numește dioxid de titan”.
Îl vedem aici.
Dr. ing. Vladimir Ene, Facultatea de Inginerie chimică și biotehnologii: ”La cremele de protecție solară, în principiu ele au un efect de ecranare. Acele radiații UV vor fi absorbite de acele particule de dioxid de titan sau de oxid de zinc, rămânând în continuare acele radiații electromagnetice din UV care ne oferă acel bronz frumos. În continuare ne bronzăm, pentru că din tot spectrul de radiație electromagnetică din UV, aceste nanoparticule vor ecrana doar acele radiații care sunt foarte puternic energetice”.
Substanțele active din crema de protecție solară fac ca geamurile să nu mai trebuiască niciodată a fi spălate
Luăm substanța activă din cremele de protecție solară și o folosim pentru curățenie. În același timp, reducem din poluarea mediului printr-un proces spectaculos.
Dr. ing. Vladimir Ene: ”Este un dispozitiv cu care putem să realizăm niște pelicule foarte subțiri, undeva între 1 și 100 de nanometri, ceea ce înseamnă de 5.000 de ori mai subțire decât grosimea unui fir de păr. Sunt două forme polimorfe ale aceleiași substanțe, dioxidul de titan”.
Această peliculă aplicată pe geamuri le determină funcția de autocurățare. Geamurile nu se mai spală niciodată.
Dr. ing. Vladimir Ene: ”Materialul acesta va absorbi radiația ultravioletă și va genera niște specii reactive, care la suprafa peliculei o să înceapă să descompună poluanții organici care se pot atașa pe această sticlă”.
Poluanții organici înseamnă murdăria vizibilă. În felul acesta, după ce plouă, sticla rămâne perfect curată. Vorbim de reacții care reduc simultan și poluarea. tehnologia se obține în România.
Sursa: Pro TV
Etichete: geamuri, curatare, crema de plaja, melanina,
Dată publicare:
03-03-2023 10:01