Orice pată sau formaţiune care apare pe față, urechi sau scalp trebuie verificată de către medic în cel mult 2 săptămâni

Ultima actualizare: 16-12-2021 10:10

 Față, urechi, scalp. Găsim extrem de multe vase de sânge şi terminaţii nervoase în aceste zone anatomice.

 

De aceea, orice pată sau formaţiune care apare trebuie verificată de către medic în cel mult 2 săptămâni.

Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: ”Scoatem tumora şi doar tumora respecitivă, exact cum am scoate dintr-un măr defect partea bolanavă”.

Cu ajutorul biopsiei făcute în timp real, în timpul intervenţiei chirurgicale, medicul scoate, din milimetru în milimetru tumora, urmând direcţia acesteia de dezvoltare. Corect excizată, nu recidivează.

Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Descoperite la timp și tratate corect, sunt perfect vindecabile. O persoană din 5 va face un carcinom de-a lungul vieții. Este cel mai frecvent cancer, care apare în rândul oamenilor. De aceea, o dată pe an, mergeţi la control dermatologic de rutină. Această regulă trebuie să o urmeze şi copii.

Față, urechi, scalp. O posibilă formaţiune tumorală, care găseşte multe vase de sânge ori mulţi nervi, evoluează rapid. Vasele de sânge şi nervii au altă structură decât colagenul din piele, adică… fundaţia de rezistenţă a pielii. De aceea, orice pată sau formaţiune care apare trebuie verificată de către medic în cel mult 2 săptămâni.

Tiberiu Tebeica, medic primar anatomie patologică: ”Există un spaţiu anatomic mic între nerv şi colagenul adiacent, tumora nu poate să sape în colagen pentru că e fier. Teaca nervului e un ţesut moale care permite celulelor tumorale să avansaze”.

Afectează teaca nervului, apare un fel de anestezie locală. Dar e o cale de comunicare, ulterior, cu tot organismul. Pielea este la vedere, aşadar puteţi vedea orice modificare. Orice modificare care nu trece în 2 săptămâni are nevoie de control medical de specialitate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO