Cel mai frecvent tip de cancer. 20% din populație va face un carcinom
Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. O persoană din cinci va face un carcinom de-a lungul vieții. Vorbim despre cel mai frecvent tip de cancer.
Andreea Groza: „Luați din țesutul sănătos extrem de puțin.”
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Scoatem tumora și doar tumora respectiv, exact cum am scoate dintr-un măr defect partea bolnavă. În interiorul pielii, tumora arată în felul acesta. Trebuie să scot toată acesta tumora cu toate prelungirile ei, regulă în microchirurgia Mohs - să mă duc dintr-un mm.”
Cu ajutorul biopsiei făcute în timp real, în timpul intervenției chirurgicale, medicul scoate, din milimetru în milimetru tumora, urmând direcția acesteia de dezvoltare. Corect excizată, nu recidivează.
Cele mai frecvente tumori ale pielii se numesc carcinoame. Descoperite la timp și tratate corect, sunt perfect vindecabile. O persoană din cinci va face un carcinom de-a lungul vieții. Este cel mai frecvent cancer, care apare în rândul oamenilor. De aceea, o dată pe an, mergeţi la control dermatologic de rutină. Această regulă trebuie să o urmeze și copii.
Față, urechi, scalp. O posibilă formaţiune tumorală, care găsește multe vase de sânge ori mulți nervi, evoluează rapid. Vasele de sânge și nervii au altă structură decât colagenul din piele, adică… fundația de rezistență a pielii. De aceea, orice pată sau formaţiune, care apare, trebuie verificată de către medic în cel mult două săptămâni.
dr. Tiberiu Tebeica, medic primar anatomie patologică: „Există un spațiu anatomic mic între nerv şi colagenul adiacent, tumora nu poate să sape în colagen pentru că e fier-beton. Dacă a ajuns la nerv pe lângă nerv se insinuează foarte ușor, e un țesut mai moale. Teaca nervului e un ţesutul moale, care permite celulelor tumorale să avanseze.”
Afectează teaca nervului, apare un fel de anestezie locală. Dar e o cale de comunicare, ulterior, cu tot organismul. Pielea este la vedere, așadar puteţi vedea orice modificare. Orice modificare, care nu trece în două săptămâni, are nevoie de control medical de specialitate.