Transaminazele, substanțele din celulele ficatului. Cum apare inflamația și ce trebuie să facem. Explicațiile medicilor
Se numesc transaminaze și sunt substanțe din celulele ficatului. Dacă acest organ, principala uzină chimică a organismului, suferă, apare inflamația. Dacă ficatul suferă, valoarea transaminazelor din sânge crește.
Explicăm de ce aceste analize sunt atât de importante să fie făcute, anual, în testele uzuale.
Pe buletinul de analize, transaminazele sunt regăsite sub denumirea de TGO sau AST, TGP sau ALT. Valorile modificate, față de normal, arată un conflict la nivelul ficatului.
Ce înseamna conflict
Celulele ficatului, odată agresate, se sparg. Așa lasă enzimele, pe care le conțin, să iasă în sânge. Odată intrate în fluxul sanguin, apar modificări în analizele uzuale.
Se întâmplă ceva în ficat, din cauza alcoolui ori a mâncării, în cantitate mare. Situația o numim ficat gras sau steatoză hepatică. Crește transaminazele.
Andreea Groza: „Ficatul gras afectează 40% din populația României, potrivit statisticilor. Grăsimea cotropeşte ficatul. Pătrunde între celule. Apare inflamația, pentru că grăsimea este un agresor. La agresori de orice fel, organismul uman reacționează prin inflamație”.
Inflamația produce cicatrici. Nu sunt celule hepatice funcționale. Cicatricile duc la ciroză hepatică. Înseamna că ficatul este plin de noduli nefunctionați. Toată această evoluție dramatică nu doare. Ne explică profesorul universitar doctor, Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medic al Institutului Clinic Fundeni: „Grăsimea face inflamație și cicatrici. Cicatrici însemnă fibroză structură modificată și, apoi, acei noduli, în ciroză hepatică. Un factor este diabetul zaharat, acest consum de alimente nepermise, dulciuri, băuturi acidulate dulci. Diabetul detemină accelerarea steatozei. De cele mai multe ori, mai mult de trei sferturi dintre pacienți, au afectare hepatică”.
Ficatul gras, stadiul inițial. Grăsimea nu rămîne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. Ficatul gras se asociază și cu diabetul.
Pentru ficat gras nu există tratament medicamentos. Ficatul se vindecă singur dacă mâncați puțin și de calitate. Nu beți alcool. Faceți mișcare. Controlați eventuale boli asociate: diabet ori boli ale tiroidei.
Andreea Groza: „Slăbesc ca să nu mai am ficat gras. E o decizie terapeutică. Dar mergeți la medic pentru acest proces. Pierderea ponderală nu e o joacă. Pierderea ponderală, îngrășarea, iar pierdere în greutate, de asemenea, nu sunt o joacă”.
Explicațiile medicului
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medic al Institutului Clinic Fundeni: „A slăbi controlat, pentru că o slăbire accelerată, necontrolată de medic, crește steatoza hepatică, se încarcă ficatul cu grăsimi, deci, nu trebuie slăbit haotic brusc, cu un regim adecvat, cu un regim sportiv adecvat ca să reușim să vindecăm această steatoză, pentru că, astfel, nu se vindecă. Și regimurile acestea, când te îngrași, când slăbești, suprasolicită ficatul steatozic și e risc mare pentru apariția diabetui zaharat. Regimurile trebuie făcute controlat. Este absolut obligatoriu".