Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate
La vârsta adultă, nu începeți programul de pierdere ponderală direct cu sala de forță, dacă aveți grăsime abdominală. Și nici cu suplimente cu proteine sau cu aminoacizi.
Vreți să slăbiți mai repede. Și să faceți mușchi! Mergeți la sală și luați suplimente proteice. Este cel mai des întâlnit obicei. Suplimentele cu proteine destinate creșterii musculare forțează rinichii, dar și ficatul. Dacă aveți deja obezitate abdominală, pot distruge rinichii. Explicăm circuitele.
Mușchii mai mari și mai puternici se fac cu proteine. Și cu sport. La finalul adolescenței, pentru mulți, aceasta devine o preocupare importantă.
Bogdan Pascu, medic primar endocrinolog: „Calea mai scurtă este să mă opresc la o pudră proteică sau la acele batoane proteice. Sfatul meu este să evaluăm eticheta, pentru că, pe lângă X grame de proteine, avem o cantitate mare de zahăr și carbohidrați.”
Din această cauză, glicemia poate crește, ceea ce amplifică senzația de foame, greu de controlat.
Bogdan Pascu, medic primar endocrinolog: „Acele suplimente sunt dăunătoare dacă sunt la începutul vieții mele la sală, sau al mișcării. E mai prudent să nu caut rezultate rapide. Să încerc să mă mișc, să compensez masa musculară, care mă ajută să îmi modelez acele glicemii mari. În primul rând, să verific eticheta, să văd ce cantitate de zahăr are. Pe de altă parte, nu încurajez această nutriție, dar e important să tragem un semnal de alarmă, pentru că de multe ori scrie „supliment proteic” sau „baton proteic”, dar, de fapt, el e foarte bogat în zahăr.”
La vârsta adultă, nu începeți programul de pierdere în greutate direct cu exerciții de forță în sala de sport, dacă aveți grăsime abdominală. Prezența grăsimii pe abdomen indică faptul că există depuneri de grăsime și între organe. De asemenea, medicii recomandă să evitați suplimentele cu proteine sau aminoacizi. Adoptați metoda pașilor mărunți și porțiile mici de mâncare.
De ce nu se iau suplimente cu proteine, dacă aveți grăsime abdominală în exces, explică profesor universitar doctor Laura Iliescu:
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Un tânăr care este obez are un grad de afectare hepatică, un grad de afectare renală și nu știe acest lucru, pentru că nu se manifestă. La sală, ia suplimente pentru că i le prescrie antrenorul. Suplimentele cu aminoacizi îți forțează și ficatul, și rinichii. Se simt obosiți, iar atunci, ca să facă și mai mult sport, încep să ia suplimente de-a valma, fără să știe că nu le fac bine. Vor să slăbească, crezând că se vor vindeca de toate, dar forțează rinichii.”
Rinichii, deja afectați de grăsime, au filtrele mărite. Suplimentele proteice luate pentru sală le măresc și mai tare.
Odată modificate, filtrele rinichilor pierd și substanțele esențiale, cum ar fi proteinele din sânge. În sumarul de urină apar proteine – o dovadă obiectivă că rinichii suferă. Boala cronică de rinichi nu doare, dar distruge organele vitale.
Programul alimentar de reducere a greutății începe cu un regim hipocaloric și mișcare, în limita toleranței. Odată pierdute kilogramele, puteți începe exercițiile de forță.