Substanțele nutritive prezente în mâncare care ne pot influența dispoziția
Mâncarea ne poate face să ne simțim bine. Și nu vorbim de senzația de sațietate care urmează după o masă copioasă, ci de ceva mult mai subtil- un sentiment de liniște și relaxare.
Alimentele exercită asupra sistemului nervos un efect de bună-dispoziție, adică acea stare emoțională interioară care determină percepția pozitivă asupra mediului înconjurător.Iată substanțele nutritive prezente în mâncare ce pot influența dispoziția:
1.Triptofanul este un aminoacid prezent în proteine (carne de curcan,ouă, brânză) dar și în fructe (banane, prune, ananas); din triptofan se sintetizează serotonină, mediatorul chimic care restabilește starea de bine la nivel cerebral. Atenție, deficitul de vitamina B6 accentuează stresul și anxietatea prin scăderea producției de serotonină.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
2.Amidonul/glucidele lente din paine, cartofi, paste făinoase sau orez favorizează absorția și transformarea triptofanului în serotonină; nu întâmplător pâinea cu brânză este un remediu eficient pentru momentele de tristețe, iar pizza și pastele au același efect.
3.Magneziul este mineralul care intervine în reglarea funcționării neuronilor; se găsește în ciocolată, fructe uscate sau oleaginoase, banane și leguminoase. Deficitul de magneziu crește vulnerabilitatea la stres, accentuează senzația de oboseală și anxietatea- fenomene care riscă să declanșeze depresia.
4.Acizii grași esențiali Omega 3 cresc concentrația cerebrală de neurotransmițători (în special serotonină) și ajută la ameliorarea dispoziției; se recomandă consumul de pește gras de minim 2 ori/săptămână, mai ales în sezonul rece.
Zahărul este și el un element care produce un fel de "anestezie" la nivel cerebral, dată de creșterea bruscă a glicemiei în sânge; produsele dulci nu îmbunătățesc neapărat dispoziția, însă ne fac să uităm- măcar și pentru o scurtă perioadă- de tristețe.
Care sunt alimentele capabile să producă bună dispoziție? Ciocolata se află pe primul loc, în bobul de cacao există o multitudine de substanțe psihoactive cu efect pozitiv asupra dispoziției. Urmează apoi bananele, prunele, avocado și ananasul care conțin în mod natural serotonină.
Brânza și carnea de curcan au și ele efect antidepresiv. Sunt bogate în triptofan, un aminoacid precursor de serotonină.
Creierul nostru iubește tot ce este cremos, indiferent dacă este dulce sau sărat. Înghețata este desertul care produce automat bună dispoziție, consistența ei cremoasă stimulează centrii plăcerii și declanșează secreția de endorfine. Chiar dacă nu sunt prietenele siluetei, alimente precum crema de ciocolată, mierea, frișca și smântâna ne fac să ne topim de plăcere atunci când le consumăm.
Trebuie să știți că există o legătură directă între alimentație și bună dispoziție. Mâncarea ne hrănește și ne ajută să ne simțim mai bine. Când suntem sătui vedem viața în roz.
Nutrientii din alimente schimbă în bine funcționarea anumitor celule ale creierului și modifică producția de neurotransmițători cerebrali. Serotonina este cel mai cunoscut dintre ei. Când avem un nivel crescut de serotonină în creier suntem fericiți, liniștiți și relaxați.
Și da, când capul e bine, tot organismul funcționează bine!