Substanțele nutritive prezente în mâncare care ne pot influența dispoziția

×
Codul embed a fost copiat

Mâncarea ne poate face să ne simțim bine. Și nu vorbim de senzația de sațietate care urmează după o masă copioasă, ci de ceva mult mai subtil- un sentiment de liniște și relaxare.

Alimentele exercită asupra sistemului nervos un efect de bună-dispoziție, adică acea stare emoțională interioară care determină percepția pozitivă asupra mediului înconjurător.Iată substanțele nutritive prezente în mâncare ce pot influența dispoziția:

1.Triptofanul este un aminoacid prezent în proteine (carne de curcan,ouă, brânză) dar și în fructe (banane, prune, ananas); din triptofan se sintetizează serotonină, mediatorul chimic care restabilește starea de bine la nivel cerebral. Atenție, deficitul de vitamina B6 accentuează stresul și anxietatea prin scăderea producției de serotonină.

2.Amidonul/glucidele lente din paine, cartofi, paste făinoase sau orez favorizează absorția și transformarea triptofanului în serotonină; nu întâmplător pâinea cu brânză este un remediu eficient pentru momentele de tristețe, iar pizza și pastele au același efect.

3.Magneziul este mineralul care intervine în reglarea funcționării neuronilor; se găsește în ciocolată, fructe uscate sau oleaginoase, banane și leguminoase. Deficitul de magneziu crește vulnerabilitatea la stres, accentuează senzația de oboseală și anxietatea- fenomene care riscă să declanșeze depresia.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

4.Acizii grași esențiali Omega 3 cresc concentrația cerebrală de neurotransmițători (în special serotonină) și ajută la ameliorarea dispoziției; se recomandă consumul de pește gras de minim 2 ori/săptămână, mai ales în sezonul rece.

Zahărul este și el un element care produce un fel de "anestezie" la nivel cerebral, dată de creșterea bruscă a glicemiei în sânge; produsele dulci nu îmbunătățesc neapărat dispoziția, însă ne fac să uităm- măcar și pentru o scurtă perioadă- de tristețe.

Care sunt alimentele capabile să producă bună dispoziție? Ciocolata se află pe primul loc, în bobul de cacao există o multitudine de substanțe psihoactive cu efect pozitiv asupra dispoziției. Urmează apoi bananele, prunele, avocado și ananasul care conțin în mod natural serotonină.

Brânza și carnea de curcan au și ele efect antidepresiv. Sunt bogate în triptofan, un aminoacid precursor de serotonină.

Creierul nostru iubește tot ce este cremos, indiferent dacă este dulce sau sărat. Înghețata este desertul care produce automat bună dispoziție, consistența ei cremoasă stimulează centrii plăcerii și declanșează secreția de endorfine. Chiar dacă nu sunt prietenele siluetei, alimente precum crema de ciocolată, mierea, frișca și smântâna ne fac să ne topim de plăcere atunci când le consumăm.

Trebuie să știți că există o legătură directă între alimentație și bună dispoziție. Mâncarea ne hrănește și ne ajută să ne simțim mai bine. Când suntem sătui vedem viața în roz.

Nutrientii din alimente schimbă în bine funcționarea anumitor celule ale creierului și modifică producția de neurotransmițători cerebrali. Serotonina este cel mai cunoscut dintre ei. Când avem un nivel crescut de serotonină în creier suntem fericiți, liniștiți și relaxați.

Și da, când capul e bine, tot organismul funcționează bine!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm

Aportul caloric al fibrelor este zero. Organismul nu reușește să le digere, dar sunt extrem de importante.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut poate împiedica apariția acestuia

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon, iar statisticile arată că, până în 2030, frecvența va crește cu 125 la sută. De aceea, este extrem de important screeningul bine făcut.

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului

Pentru febră, medicii ne recomandă să consumăm apă cu electroliți, și mai ales să nu mâncăm carne.  

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.