Senzaţia de foame: Cum o putem controla şi ce hormon ne ajută să scăpăm de ea. Sfatul specialistului
Medicamentele pentru slăbit date de medicul endocrinolog sau diabetolog au succes peste tot în lume. Acționează asemenea unui hormon produs în intestin și scad senzația de foame.
Și o intervenție endo-vasculară controlează senzația de foame, pe care o produce, un alt hormon din stomac.
În interiorul intestinului găsim un hormon care ajută pancreasul să producă insulină. Același hormon îi spune creierului să scadă senzația de foame. Ne explică medicul endocrinolog Antonela Burlacu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Scad senzația de foame, cresc senzația de sațietate. Are rol în întârzierea golirii stomacului astfel încât senzația de sațietate apare mai rapid”.
Medicamentele, dezvoltate pentru tratamentul diabetului și folosite și în tratamentul obezității, copiază acțiunea acestui hormon, pe care îl produce tubul digestiv.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Acționeaza la nivel central, scade apetitul și crește sățietatea și întârzie golirea gastrică. Pentru obezitate asta e diferența, acționează la nivel central. Nu mai simt foame sau mă satur foarte reped, se slăbeste minim 4, maxim 10 kg, la 2-3 luni”.
Înainte de tratament, medicul vă face analizele uzuale. Verifică funcția, dar și structura pancreasului, prin ecografie.
De asemenea, funcția și structura glandei tiroide.
La fiecare 6 luni, repetați analizele, ecografia de pancreas și de tiroidă. Acesta deoarece hormonul stimulează creșterea anumitor celule din tiroidă.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Nu știu pe ce durată se poate da, că nu poți să iei toată viața. Unii recomandă cu prudență, adică faci un an, după jumate de an de la oprire, iar începi să te îngrași, ca așa e natura, și începi iar”.
Nu sunt informații despre utilizarea pe termen lung pentru obezitate a acestor medicamente.
Slăbirea apare pentru că senzația de foame nu mai e mare și mâncarea nu va mai fi multă.
În plus, din tortul preferat, de pildă, mâncăm doar o feliuță. Acealași lucru îl face o intervenție realizată prin interiorul vaselor de sânge.
Ne uităm la un alt hormon, numit grelină, și produs de stomac. Hormonul grelină dă semnalul de foame.
Stomacul e irigat de artera gastrică stângă. O alimentare mai slabă cu sânge ar scădea producția hormonului de foame.
Așa a apărut o intervenție endo-vasculară, prin care se pun particule inerte în vasul, care alimentează stomacul. Ne arată principiul medicul Florin Bloj.
Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Ținta e de a reduce fluxul de la nivelul fundului stomacului, care e responsabil de producerea hormonului foamei, grelina prin injectare de particule și reducere a fluxului la acest nivel se reduce producția de grelină, automat se reduce senzația de foame. În mod clar, acesta procedură nu este comparabilă cu o procedură chirurgicală, nu scazi zeci de kilograme, se scade probabil 10% din greutatea corporală”.
9-12 luni, senzația de foame e scăzută. Înseamnă timp să vă obișnuiți cu trei mese mici pe zi.
Obișnuti creierul cu un un program alimentar care, menținut după ce dispare efectul intervenției, vă ajuta să păstrați greutatea normală.
Sursa: Pro TV
Etichete: foame, doctor de bine, sanatate, slabire, hormon, myimpact,
Dată publicare:
25-02-2024 10:51