Secretul neașteptat al unei copilării sănătoase. Activitățile care pot duce la un sistem imunitar puternic
În prima parte a vieții copiii trebuie expuși la mediul rural, la animale de casă și la nisip. În felul acesta, sistemul imunitar nu virează spre reacții aberante de tipul alergiilor.
Lăsați copiii să se joace în țărână, să mănânci alimente nespălate și să trăiască la țară cu câini, pisici și gunoi de grajd. Vor avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare.
Este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, Statele Unite și Japonia, care au demonstrat că prea multă igienă distruge sănătatea. Acum 50 de ani doar 5% din populație suferea de astfel de afecțiuni, astăzi procentul depășește 30%.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Această creștere spectaculoasă a fost observată doar în țările industrializate, cu nivel de igienă ridicat și trai la oraș, departe de natură și animale.
În Europa studiul numit "Pășune" a urmărit timp de 20 de ani familii cu copii din Austria, Elveția, Franța, Germania și Finlanda, care trăiau în ferme agricole.
Toți cei 500 de copii care s-au născut și au crescut în aceste familii au avut contact cu germenii și microbii prezenți în mod natural pe câmp și în grajdurile de animale, fapt care le-a dezvoltat microbiota intestinală și a crescut imunitatea organismului.
Primele 1.000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea și antrenarea sistemului imunitar, iar viața la țară pare că face asta.
Cum să facem să aducem un strop de normalitate în viața copiilor de la oraș
În Finlanda a fost făcut un experiment interesant pe copiii din creșe și grădinițe: s-au instalat în curtea de joacă recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd, în care copiii au fost încurajați să se apuce de grădinărit.
După numai 2 săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut. Concluzia? Putem preveni și reduce bolile inflamatorii cronice și autoimune cu ajutorul biodiversității microbiene.
Deși pare șocant, inclusiv prezența de paraziți intestinali în intestinul copiilor nu trebuie privită ca o anomalie și tratată excesiv. Parazitozele ușoare educă sistemul imunitar și îl învață să fie mai tolerant.
Corpul uman este un ecosistem interconectat cu natura și dacă uităm acest lucru, riscăm să suferim de un „deficit de natură". Bolile civilizației au origine în această „sărăcire" microbiană care are loc în organismul nostru - disbioză intestinală cu inflamație cronică și dezechilibru imunitar.
Din prea multă teamă de germeni și microbi am ajuns să avem intestine sterile și un sistem imunitar isteric și reactiv la orice particulă de praf sau polen. Mai puține antibiotice, mai puține frici de murdărie și bacterii, de asta avem nevoie ca să fim sănătoși.
Cât despre copiii, ei trebuie să crească în contact cu natura în toată frumusețea și complexitatea ei: de la gândăcei, iarbă și fructe din copac, la vaci, găini, câinii și pisici, mâini nespălate și nasuri înfundate. Nu-i țineți sub un clopot de sticlă ca să-i protejați, vor fi palizi, fragili, bolnăvicioși și alergici la toate.