Secretele unui zâmbet sănătos. Cum influențează alimentația riscul de carii
Avem alimente care măresc riscul cariilor, alimente care scad riscul ca dinții să fie atacați de bacterii. Explicații la Doctor de bine.
Să ai dinți frumoși sănătoși înseamnă igienă orală, mers regulat la dentist și grijă la alimentație. Ce și când mâncăm se reflectă în zâmbet. Cariile dentare sunt o boală infecțioasă determinată de bacteriile din gură, care produc elemente acide și distrug smalțul dinților.
Aceste microorganisme se hrănesc cu glucide, deci zahărul și făinoasele favorizează apariția cariilor. La polul opus, proteinele și grăsimile nu pot fi fermentate de către bacterii, iar consumul lor nu prezintă risc cariogen.
Forma și consistența alimentelor au un impact semnificativ asupra potențialului cariogen: cu cât un produs este mai aderent la dinți și stă mai mult timp în gură, cu atât riscul de carii crește.
Alimentele de tip pâine, biscuiți sau chipsuri, se transformă într-o pastă lipicioasă care rămâne lipită de dinți. La polul opus sunt produsele crocante, tip fructe și legume. Au aderența scăzută și sunt eliminate rapid de pe dinți.
Ritmul meselor este legat de apariția cariilor. Cu cât mâncăm mai des, cu atât ne expunem mai mult riscului de eroziune a smalțului. Ronțăielile și gustările dintre mese, mai ales dacă sunt bogate în carbohidrați sunt un obicei care pune în pericol și silueta și sănătatea dinților.
Vreți să știți ce trebuie să mâncați ca să aveți un zâmbet sănătos? Din punct de vedere al riscului de producere a cariilor dentare, alimentele se împart în trei categorii.
Cariogenice, care conțin multe glucide, stimulează fermentația bacteriană și cresc riscul de carii. Aici intră zahărul de orice culoare, dulciurile în orice formă și toate produsele tip desert. Cerealele și făinoase (pâine, paste, orez, biscuiți, produse de patiserie, cereale de mic dejun, toate cresc riscul de carii. La fel leguminoasele (fasole, boabe, mazăre) și legumele cu mult amidon (cartofi, sfeclă). Atenție și la fructele proaspete sau transformate în suc și la băuturile care conțin zahăr.
La polul opus se află alimentele cariostatice, care nu conțin carbohidrați, nu produc aciditate și nici carii dentare. Aici intră toate proteinele (ouă, carne, pește), toate grăsimile (unt, smântână, uleiuri), toate legumele și verdețurile (ardei gras morcov varză).
Există și o a III-a categorie de alimente care blochează atacul acid din gură și protejează smalțul dentar. Este vorba de brânzeturi (telemea, cașcaval, parmezan, brânză cu mucegai), care determină un pH alcalin și au efect anticarie. Dacă nu v-ați spălat pe dinți, guma de mestecat cu xylitol mestecată după fiecare masă.